Jajka w sosie chrzanowym — składniki
Do przygotowania jajek w sosie chrzanowym będziesz potrzebować:
- 1 ½ łyżki masła,
- 1 ½ łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżeczki chrzanu ze słoika,
- 3 łyżki śmietany kremówki lub masła,
- 4 łyżki śmietany,
- 5 jajek,
- 500 g ziemniaków,
- 500 ml zimnego bulionu,
- sól, pieprz.
Zamiast bulionu możesz wykorzystać wodę. jeżeli chcesz dodać do sosu zupełnie innego wymiaru smaku, zamiast pieprzu czarnego użyj... białego.
Sprawdź również: Takiej kremówki nie zjesz choćby w Wadowicach. Z przepisu siostry Anastazji wychodzi bezkonkurencyjna
Jak przygotować jajka w sosie chrzanowym?
Zacznij od sosu: w rondelku rozpuść masło, następnie wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Stopniowo wlewaj bulion lub wodę, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Doprowadź całość do wrzenia. Teraz dodaj chrzan ze słoika. Najlepiej rób to stopniowo, by dostosować ostrość sosu do własnych upodobań. Dopraw solą i pieprzem, po czym wmieszaj kwaśną śmietanę i gotuj jeszcze przez chwilę na małym ogniu.
Sprawdź również: Przepis na ten żur wielkanocny ma ponad 80 lat. Tego smaku nie da się podrobić
W międzyczasie ugotuj jajka na twardo oraz ziemniaki. Jajka po ugotowaniu obierz i pokrój na połówki lub ćwiartki. Ziemniaki po odcedzeniu od razu połącz z odrobiną słodkiej śmietanki lub kawałkiem masła. Zmiksuj je na gładkie purée i dopraw solą i pieprzem wedle uznania. Podawaj gorące jajka polane sosem chrzanowym, obok porcji delikatnego ziemniaczanego purée.
Zobacz też:
Magda Gessler dodaje to do żurku wielkanocnego. Nie znajdziesz lepszego przepisu
W tym roku zrób takie nadzienie do jajek faszerowanych. Wszyscy poproszą o dokładkę
Ten mazurek zrobi furorę na stole wielkanocnym. Goście oniemieją z zachwytu