Blok czekoladowy to jedna z nielicznych słodkości z PRL-u, której popularność nie zmalała do dzisiaj. Przygotowanie go jest niezwykle proste i tanie – wystarczy ci sprawdzony przepis. Na przykład taki, jaki zamieściliśmy poniżej. Jak zrobić prawdziwy blok czekoladowy? Odpowiedź znajdziesz w tym artykule.
Czemu w czasach słusznie minionych blok czekoladowy cieszył się taką popularnością? Z kilku powodów. Po pierwsze, lista zakupów, jakie trzeba było do niego zrobić, była (i jest nadal) wyjątkowo krótka. W PRL-u, latach, w których dostępność produktów była na poziomie absolutnie miernym, była to potężna zaleta.
Jak zrobić prawdziwy blok czekoladowy – Pyszności; foto: Canva
Po drugie, co również nie zmieniło się do dziś, blok jest po prostu… pyszny. Nie zastąpi go żadne pretensjonalne, wykwintne czekoladowe ciasto. Cudowny w swojej prostocie smakuje każdemu: od tych, którzy przyrządzali go jeszcze w PRL-u, przez nieco młodszych dorosłych, aż po dzieciaki. Przeczytaj więc przepis i dowiedz się jak zrobić prawdziwy blok czekoladowy krok po kroku.
Blok czekoladowy
Składniki:
- 200 g masła
- 1 i 3/4 szklanki mleka w proszku
- 3 łyżki kakao
- szklanka cukru pudru
- 3 łyżki wody
- 200 g herbatników
- 100 g orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Masło, kakao i cukier puder przełóż do garnka. Zalej je trzema łyżkami wody i podgrzewaj na małym ogniu, regularnie mieszając. Kiedy składniki połączą się, a masa przybierze jednolitą konsystencję, wyłącz ogień pod garnkiem i poczekaj, aż ostygnie.
Jak zrobić prawdziwy blok czekoladowy – Pyszności; foto: Canva
Gdy tak się stanie, zmiksuj masę z mlekiem w proszku. Następnie dodaj do niej pokruszone herbatniki i posiekane orzechy włoskie. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wyrównaj przy pomocy łyżki i wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. jeżeli dasz radę się powstrzymać (i pozostałych domowników), pozostaw go w chłodziarce na całą noc.
Po tym czasie możecie się już cieszyć idealnie pysznym blokiem czekoladowym. Pokrój go w grube plastry i… smacznego!
Na naszym kanale na YouTube czeka na ciebie więcej ciekawych przepisów. Na przykład ten z filmiku poniżej, na chrupiące faworki z dwóch składników.