Kiedy zbierać cebulę? Nie patrz na kalendarz, a na liście. Wcale nie chodzi o ich kolor

g.pl 2 tygodni temu
Wydaje się, iż to prosta sprawa: wyhodować cebulę, wyrwać z ziemi, wysuszyć i zjeść. A jednak wielu ogrodników co roku popełnia ten sam błąd - przystępują do zbiorów zbyt wcześnie. Efekt? Słabszy aromat, krótsza trwałość i większe ryzyko gnicia. Nie wystarczy spojrzeć w kalendarz czy na datę sadzenia - o gotowości do wykopania decyduje coś zupełnie innego. jeżeli przeoczysz ten jeden sygnał, cały sezon pracy może pójść na marne.
Latem, gdy słońce mocniej przygrzewa, a liście cebuli zaczynają żółknąć i powoli kładą się na ziemi, wielu ogrodników staje przed dobrze znanym dylematem: to już, czy jeszcze chwilę poczekać? Choć pokusa, by jak najszybciej zebrać plony, bywa silna, zbytni pośpiech może się zemścić. Niedojrzałe główki są mniej aromatyczne, szybciej się psują i kiepsko znoszą przechowywanie. adekwatny moment zbioru potrafi zdziałać cuda - wystarczy odrobina cierpliwości, by warzywa było smaczne i zachowywały świeżość przez długie tygodnie.


REKLAMA


Zobacz wideo "Zaczynamy jeść luksusowo, mimo zwykłości". Dlaczego warzywa tyle kosztują?


Cebula dymka, a może ozima - kiedy najlepiej zbierać warzywa? To optymalne terminy
Nie da się określić daty wykopywania cebuli z ziemi tylko na podstawie kalendarza. najważniejsze są liście - to one zdradzają, czy roślina jest już gotowa. Gdy zaczynają żółknąć i opadać, zbliża się adekwatny moment. Lepiej jednak poczekać, aż niemal całkowicie zwiędną. Oznacza to, iż warzywo wchłonęło wszystkie składniki odżywcze z części zielonej. Warto pamiętać, iż termin zbioru zależy też od pory sadzenia. Cebule ozime zbiera się już w czerwcu, natomiast dymkę i wiosenne nasadzenia - od lipca do września.
Zobacz też: Najlepsze warzywa na poplon. W ziemi po ogórkach będą rosły jak szalone
Wielu ogrodników wciąż stosuje kontrowersyjną metodę "deptania" naci. To błąd. Łamanie liści przed wykopaniem bulw może prowadzić do gnicia cebuli od środka. Zamiast tego lepiej delikatnie spulchnić ziemię wokół główek widłami i pozwolić roślinie dojrzeć naturalnie. Zbiory powinno się przeprowadzać w suchy, słoneczny dzień. Po wyjęciu z gleby warzywo należy rozłożyć na grządce i zostawić na około dwa tygodnie do wyschnięcia. jeżeli lato jest deszczowe, przyda się balkon z zadaszeniem, dobrze wentylowana szopa lub płytkie skrzynki. Przed przechowywaniem warto usunąć zwiędłe liście i umieścić cebulę w ażurowych koszach, skrzynkach lub siatkach. Zdecydowanie unikamy plastiku i lodówki.


Jak przechowywać cebulę, żeby się nie psuła? Wybierz suche i chłodne pomieszczenie
Idealne miejsce do przechowywania cebuli to suche, chłodne i ciemne pomieszczenie. Spiżarnia, strych, a choćby kuchenny schowek są lepsze niż piwnica z niską temperaturą, która może prowokować kiełkowanie. Światło i wilgoć to najwięksi wrogowie cebuli - powodują rozwój pleśni i utratę jędrności. jeżeli warzyw jest dużo, można zapleść je w efektowne warkocze i powiesić pod dachem. A jeżeli planujesz dłuższe przechowywanie, to posiekaj i zamroź- warzywa. Pamiętaj, tylko by nigdy nie używać folii aluminiowej - może zmienić smak warzywa.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.


Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału