Poznaj mój sprawdzony przepis na keto gofry z mascarpone i mąki kokosowej. Gofry są optymalne, bez laktozy, cukru i glutenu. Idealne dla osób, które będąc na diecie: ketogenicznej lub bezglutenowej nie chcą rezygnować z tradycyjnych deserów. Są tak dobre, iż smakują choćby dzieciom!
Czas przygotowania 10 minut. Czas smażenie kilkanaście minut. Ilość gofrów:6 sztuk.
Składniki na 6 keto gofrów
- 6 jajek
- 1 łyżka mascarpone
- 40 g oleju kokosowego
- 50 g mąki kokosowej
- około 100 ml śmietanki 30%
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki erytrolu
Polecam gofry dla osób na diecie:
- ketogenicznej
- optymalnej
- bezglutenowej.
Zobacz jak krok po kroku zrobić keto gofry z mascarpone i mąki kokosowej
Tradycyjne gofry zawierają mąkę i mleko, czyli mnóstwo zakazanych węglowodanów. Na szczęście istnieje mnóstwo zamienników. Dziś dzielę się z Wami goframi w wersji keto z mascarpone na bazie mąki kokosowej. Polecam także FIT gofry owsiane.
W 3 prostych krokach wykonasz 6 pysznych dietetycznych gofrów, którymi możesz się zajadać także na redukcji. Nie zaburzają redukcji wagi. W przepisie używam oczywiście mąki kokosowej, która jako nisko-węglowodanowa może być także poddawana wysokiej temperaturze. Gofry wychodzą pulchne i przede wszystkim są bardzo syte.
Krok 1. Składniki wrzucam do miski.
Wbijam do miski 6 jajek. Dodaję 50g mąki kokosowej wymieszanej z łyżeczką proszku do pieczenia oraz 40g oleju kokosowego i 1 łyżkę mascarpone.
Krok 2. Miksuję składniki na keto gofry.
Całość miksuję. Masa jest z pewnością jeszcze gęsta, zatem dolewam około 100ml śmietanki 30%, tak aby masa była dość gęsta ale nie mocno lejąca (mniej więcej taka jak na tradycyjne gofry). Na koniec do masy dodaję także pół łyżeczki erytrolu i jeszcze raz miksuje.
Gotową masę gofrową odstawiam oczywiście na 5 minut, aby ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji.
Krok 3. Smażę na rozgrzanej gofrownicy.
Gofrownice smaruję olejem kokosowym. Na rozgrzaną wlewam ciasto. Wyszło mi 6 sztuk pysznych gofrów.
Posmarowałam je mascarpone i dżemem bez cukru. Możesz oczywiści użyć takich dodatków jak:
- bita śmietana,
- wiórki kokosowe,
- masło orzechowe,
- gorzka czekolada.
Gofry keto są tak dobre, iż smakują choćby moim dzieciom.
PS. Czas smażenia zależy przede wszystkim do użytej gofrownicy. Dobre, rumiane gofry uzyskasz w gofrownicy o mocy co najmniej 1000W.
Moja koleżanka nie ma gofrownicy i smaży gofry na patelni. Smażąc na patelni uzyskasz przede wszystkim smaczne placki, które z pewnością są pulchne, miękkie i zwarte. Polecam i oczywiście życzę smacznego!