Spotkanie miało kameralny i kobiecy charakter, pełen ciepła i uśmiechu.
- Nasze koła gospodyń wiejskich to nie tylko organizacje. To wspólnota kobiet, które potrafią stworzyć coś pięknego z prostych rzeczy, z rozmowy, z tradycji, z receptury babci, a dzisiejszy wieczór będzie właśnie o tym, o smakach, które nas łączą, o przepisach, które warto zachować, o wspomnieniach, które warto przywołać na dzisiejszym spotkaniu - podkreśliła Małgorzata Łakomy.
Przewodnicząca podziękowała paniom za przygotowanie wypieków. Ich praca, czas i serce nadały spotkaniu prawdziwy smak. Zadeklarowała również, iż ma pomysł, aby inicjatywa przerodziła się w cykl czterech spotkań, po jednym w każdej porze roku.
Od zeszytu babci do termomiksa: historia przepisów
Spotkanie stało się okazją do dyskusji o ewolucji zbierania przepisów. Małgorzata Łakomy wspominała czasy zbierania receptur z poradników domowych z lat 90. oraz z wyrywanych kartek z kalendarzy.
Punktem kulminacyjnym rozmowy było przywołanie historycznego notesu przez Zdzisławę Ostrowską, długoletnią specjalistkę ds. wiejskiego gospodarstwa domowego.
- Ten mój zeszyt jest z 63-65 roku, powstał jak robiłam szkołę dwuzibową w Bojanowie i tam mieliśmy kursy żywienia rodziny. Już się rozlatuje - zauważyła.
Z tego samego, 60-letniego zeszytu, Zdzisława Ostrowska pochodzi przepis, na podstawie którego upiekła na spotkanie ciasteczka serowe - dietetyczne, bez cukru i jajek. Uczestniczki mogły skosztować ciasta a'la półfrancuskie, które uczyła piec podczas kursów żywienia.
Kobieca droga do pieczenia
Spotkanie umożliwiło wymianę historii kulinarnych. Zdzisława Ostrowska opowiedziała o swoich początkach, już w siódmej klasie, oraz o wpływie mamy, która bardzo dobrze piekła.
Panie, które przygotowały wypieki, opowiadały o historii przepisów i swoich kuchennych doświadczeniach. Większość z nich przyznała, iż pieczeniem na poważnie zajęły się dopiero po ślubie, gdy same zostały gospodyniami. Wydarzenie to było zaproszeniem do wspólnej podróży przez smaki i wspomnienia z ubiegłych lat.
Zgodziły się także tymi przepysznymi przepisami podzielić z naszymi czytelnikami. Dokładne receptury ukażą się niedługo na łamach "Życia Rawcza" oraz na portalu rawicz24.pl.
https://rawicz24.pl/kultura/jesienne-wariacje-smaku-w-szkaradowie-kgw-oczarowuje-jablkiem-i-dynia/g26ralq5rkIVGtfsjndM

![Dzień Kultur Europejskich w Starym Ogólniaku. Młodzież zaprezentowała różne kraje [zdjęcia]](https://tkn24.pl/wp-content/uploads/2025/11/Dzien-Kultur-Europejskich-w-Starym-Ogolniaku.-Mlodziez-zaprezentowala-rozne-kraje-11.jpg)








