„Kasias Kafe” – opowieść o gotowaniu, emigracji i budowaniu mostów kulturowych [AUDIO]

wzielonej.pl 2 dni temu

Katarzyna Strykowska pochodzi z Zielonej Góry, na co dzień mieszka w Walii, gdzie zajmuję się swoją największą pasją, jaką jest gotowanie. Miłość do kulinariów przekuła w działanie prowadząc kawiarnie, a teraz wydała książkę kucharską zatytułowaną “Kasias Kafe”

To nie tylko książka z przepisami, to przede wszystkim historia Kasi, która z Polski przybyła do Carmarthen, miasteczka w zachodniej Walii, gdzie otworzyła kawiarnię. Spotkania, rozmowy czy budowanie lokalnej społeczności to tylko niektóre z rzeczy jakie działy się w progach kawiarni Kasi.

Autorka Książki w rozmowie z Radiem Index zdradziła jak wyglądało menu i jak Walijczycy reagowali na polskie potrawy.

Największym zainteresowaniem cieszyły się naleśniki i pierogi. Cieszy, to iż zaakceptowali. Kuchnia walijska jest bardzo podobna do naszej. Oni jedzą dużo chleba, serów, zimowe zupy. ich głównym daniem jest mięsna zupa Cawl. Byli też zafascynowani, iż zmieniałem menu co tydzień.

Publikacja została wydana w trzech językach.

Więcej o kawiarni Kasi oraz o gotowaniu w naszej rozmowie.

Idź do oryginalnego materiału