Karkówka z grilla lepsza niż wołowina Wagyu. Trzeba tylko znać ten polski przepis

g.pl 4 tygodni temu
Karkówka na grilla to dla wielu osób danie, bez którego trudno wyobrazić sobie udane przyjęcie plenerowe. Choć jest to kulinarna królowa grillowych spotkań, to jej przygotowanie wcale nie jest taką prostą sprawą. Dowiedz się, co zrobić, aby mięso było aromatyczne i soczyste.
Ze względu na swoją marmurkowatą budowę, karkówka świetnie nadaje się na grilla. Tłuszcz, który wytapia się, podczas obróbki termicznej sprawia, iż mięso staje się bardzo soczyste i kruche. Podczas grillowania karkówka nie wysycha zbyt szybko, a odpowiednio przyrządzona, potrafi naprawdę zawładnąć podniebieniem.


REKLAMA


Zobacz wideo Dużo lepsza niż sklepowa. Tak zrobisz domową musztardę


Jaka karkówka na grilla? Wybór mięsa to bardzo ważna kwestia
Karkówka to mięso, które jest pozyskiwane z odcinka szyjnego tuszy wieprzowej. Często wykorzystywana jest w kuchni, ponieważ świetnie nadaje się do pieczenia, smażenia czy grillowania. Jaka karkówka na grilla sprawdzi się najlepiej? Przy wyborze mięsa należy zwrócić uwagę na następujące kwestie:


kolor - świeża karkówka ma różowo czerwoną barwę
marmurkowatość mięsa - jeżeli ma za mało tłuszczu, to może wyjść zbyt suche
zapach mięsa - jeżeli jest neutralny, to oznacza, iż mięso jest świeże
powierzchnia mięsa - jeżeli jest śliska lub lepka, to oznacza, iż mięso zaczyna się psuć


Ile kosztuje karkówka na grilla? Mięso kupisz w wielu miejscach
Karkówka jest mięsem łatwo dostępnym i możemy ją dostać w wielu miejscach, zarówno dyskontach spożywczych, jak i delikatesach mięsnych. Ile kosztuje karkówka na grilla? Ceny są uzależnione od różnych czynników, m.in. miejsca zakupu. Średnio wahają się w granicy 25-40 zł za 1 kg.
Jak przygotować karkówkę na grilla? Zacznij od tych czynności
Przy obróbce termicznej mięsa należy zwrócić szczególną uwagę na grubość kawałków. Ważne, aby były podobnej wielkości, ponieważ będą się wówczas grillowały równomiernie na całej powierzchni. Jak przygotować karkówkę? Na grilla najlepiej podzielić mięso na plastry o grubości nie większej niż 2 cm. jeżeli kawałki karkówki będą zbyt grube, to istnieje ryzyko, iż z zewnątrz się spalą, a w środku pozostaną niedopieczone. Jak przygotować karkówkę przed wrzuceniem jej na ruszt? Mięso obsypujemy solą i pieprzem, a następnie zanurzamy w marynacie.
Karkówka na grilla - jakie przyprawy pasują do mięsa? Postaw na pikantny smak
Nasza propozycja kulinarna na letnie spotkanie ze znajomymi to pikantna karkówka na grilla. Jakie przyprawy i dodatki zagwarantują taki smak? Przygotuj mieszankę z następujących składników (proporcje na 1 kg mięsa):


4-5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka przecieru pomidorowego
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
kilka kropel sosu tabasco
przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka


Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy, a następnie obtaczamy w niej mięso. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Wyjmujemy na godzinę przed grillowaniem.
Zobacz też: Jakie mięso jest najlepsze na grilla? To nie potrzebuje choćby marynaty. Jest wybitne
Jak przyprawić karkówkę na grilla? Marynata inspirowana kuchnią azjatycką
Poniżej jeszcze jeden sposób na to, jak przyprawić karkówkę na grilla. Do przygotowania marynaty będziesz potrzebować następujących składników:


5 łyżek sosu sojowego
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka syropu z agawy
2 łyżki soku z limonki
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka ziaren sezamu
przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka


Jak marynować karkówkę na grilla, żeby była łagodniejsza?
Nie każdy przepada za ostrymi smakami, dlatego warto znać także inny sposób na to, jak marynować karkówkę na grilla. Poniżej alternatywna propozycja:


4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki musztardy
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka brązowego cukru
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek, tymianek


Karkówka na grilla - ile czasu i jak piec?
Soczysta, krucha i aromatyczna - taka właśnie jest idealna karkówka na grilla. Ile czasu grillować mięso, aby było kruche i miękkie? W zależności od grubości plastrów i rodzaju grilla, może to potrwać od 20 do 30 minut. Co jakiś czas mięso należy obracać. Karkówka jest gotowa, gdy jest sprężysta, ale nie twarda. Zbyt długie grillowanie może wysuszyć karkówkę, dlatego trzeba na to uważać. Nie dociskamy mięsa podczas grillowania, aby zachowało swoją wilgoć wewnątrz.
Mięso należy podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Świetnie pasują do niego grillowane warzywa - papryka, cukinia i cebula, które można przygotować równocześnie.
Zobacz też: Zupa ogórkowa będzie wyrazista, jeżeli zrobisz ją na tym bulionie. Domownicy będą prosić o dokładkę
Idź do oryginalnego materiału