Już nie smażę naleśników do krokietów. Zastępuję je tym i mam danie w kilkanaście minut

top.pl 2 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/Picsel, 123RF/Picsel /Pixel


Krokiety goszczą na wielu polskich stołach, zwłaszcza w trakcie wigilii. Kapuściano-grzybowy farsz ukryty w chrupiącej panierce idealnie komponuje się z czerwonym barszczykiem. Niestety przygotowanie tego dania pochłania mnóstwo czasu, a wszystko przez smażenie naleśników. A może by tak ominąć ten krok? Sprawdź błyskawiczny przepis na krokiety.

Uwielbiasz krokiety, ale nie chce ci się stać dwóch godzin w kuchni? Odpuść sobie smażenie sterty naleśników i wykorzystaj nasz uproszczony przepis na to wyjątkowe danie. Goście będą zachwyceni jego smakiem, a ty zaoszczędzisz sporo czasu. Wystarczy, iż użyjesz...wafli tortowych.

Składniki na krokiety z waflami

Krokiety można robić z farszem kapuściano-grzybowym albo z mięsnym. Tym razem skupimy się na tym pierwszym nadzieniu. Żeby przyspieszyć proces przygotowywania tego dania, warto wybrać suszone grzyby.

Jeszcze szybciej zrobimy tę potrawę, jeżeli nie będziemy smażyć naleśników. W tym przepisie zastępujemy je waflami tortowymi, które stają się elastyczne pod wpływem ciepłego farszu.

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia krokietów z waflami? Oto lista:

  • 800 g kapusty kiszonej;
  • 300 g pieczarek;
  • 4 wafle tortowe;
  • 3 jajka;
  • 2 cebule;
  • 2/3 bułki tartej;
  • 3 ziarenka ziela angielskiego;
  • 3 liście laurowe;
  • przyprawy: 1/2 łyżeczki kminku, sól, pieprz;
  • olej do smażenia.

Przepis na krokiety z waflami

Żeby zrobić krokiety z waflami, musimy na początek poszatkować kapustę kiszoną i zagotować ją w garnku razem z ziarenkami ziela angielskiego i liśćmi laurowymi. Gotujemy ją na małym ogniu do miękkości.

W międzyczasie kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy ją na patelni. Dodajemy do niej uprzednio umyte, osuszone i starte na tarce pieczarki. Całość smażymy do momentu odparowania wody, doprawiamy solą i pieprzem.

Następnie odciskamy odgotowaną kapustę z nadmiaru wody i dodajemy do niej pieczarki z cebulą. Farsz doprawiamy kminkiem, możemy ponownie użyć soli i pieprzu.

Ciepłe nadzienie wykładamy na wafle tortowe i odczekujemy 3 minuty, aby zmiękły i zrobiły się elastyczne. Potem zawijamy je w ciasny rulon i kroimy na mniejsze kawałki.

Na koniec przystępujemy do robienia panierki dla krokietów z waflami. W tym celu obtaczamy je w roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem.

Zobacz też:

​Na kolejną imprezę zrób sałatkę drwala. Goście będą zachwyceni

Te warzywa jedz jesienią i zimą. Detoksykują i wzmacniają odporność

Rosół ciągle wychodzi mętny? Babcia ma na to złoty środek

Idź do oryginalnego materiału