Już nie sernik pistacjowy! Deser Lotus to najnowszy viral TikToka. Zrobisz go w mniej niż 20 minut!

viva.pl 4 godzin temu
Zdjęcie: Adobe Stock


Ciasto Lotus to nowy viral! Kremowe, korzenne, absolutnie uzależniające. Kilka składników, zero piekarnika i efekt WOW gwarantowany. Nic dziwnego, iż TikTok oszalał na jego punkcie! Dowiedz się, jak go przygotować!

ZOBACZ TAKŻE: Wchodzisz jak do ogrodu, jesz jak w Paryżu. Oto najpiękniejsze restauracje w Warszawie. To miejsca jak z utopii!

Dlaczego cały świat zakochał się w cieście Lotus?

Miliony wyświetleń, tysiące komentarzy zachwytu – ten deser zyskał status gwiazdy kulinarnego TikToka! Co go wyróżnia? Przede wszystkim nie trzeba go piec, dzięki czemu będzie idealny na nadchodzące upały. Kolejnym atutem jest to, iż wygląda jak z cukierni - bez większego wysiłku! Naważniejszym jednak jest jego obłędny smak. Zobacz przepis na idealny deser Lotus!

Deser Lotus: tych składników nie może zabraknąć!

Zaskakująco proste, a jednocześnie niesamowicie smaczne i efektowne. Ciasto Lotus to dowód na to, iż genialne desery nie muszą wymagać godzin spędzonych w kuchni. Oto najważniejsze składniki:

  • chrupiące herbatniki Lotus Biscoff – z charakterystycznym korzennym aromatem

  • masło, które scali spód ciasta

  • delikatny serek mascarpone

  • puszysta śmietanka kremówka 30%

  • odrobina cukru pudru

  • no i oczywiście – kultowy krem Lotus Biscoff!

CZYTAJ TEŻ: Zaskocz gości! Oto 5 lekkich sałatek, które zrobią furorę na każdym grillu

Przepis na viralowy hit krok po kroku

Nie potrzebujesz ani miksera planetarnego, ani piekarnika. Wystarczy chwila i gotowe!

  1. Zacznij od spodu. Rozkrusz ciasteczka Lotus i połącz je z roztopionym masłem. Wyłóż nimi dno foremki.

  2. Przygotuj masę. Ubij mascarpone, cukier puder i śmietankę na puszysty krem.

  3. Dodaj magię. Do części masy dołóż krem Lotus – powstanie aksamitna, korzenna eksplozja smaku.

  4. Czas na warstwy. Na ciasteczkowy spód rozsmaruj jasną masę, potem warstwę z kremem Lotus. Udekoruj pokruszonymi herbatnikami.

  5. Do lodówki i... cierpliwości! Najlepiej smakuje po kilku godzinach chłodzenia.

Zrób po swojemu! Podpowiadamy, jak urozmaicić deser

Chcesz dodać coś od siebie? Śmiało!

  • plasterki banana nadadzą owocowej świeżości

  • zamień mascarpone na jogurt grecki dla lżejszej wersji

  • dodatkowa porcja kremu Lotus na wierzchu? Czemu nie – to w końcu deser marzeń!

Korzenny smak, puszysta konsystencja i ekspresowe przygotowanie – to przepis na kulinarny sukces. Jeśli jeszcze go nie spróbowałaś, najwyższy czas to nadrobić!

Idź do oryginalnego materiału