Wielu ludzi na świecie, w tym również Polaków decyduje się na jedzenie owsianki każdego dnia. Nie ulega wątpliwościom, iż jest to smaczne i szybkie śniadanie, które zwykle syci na długo, dodaje sił i energii do pracy.
Owsiankę można przygotować w zaledwie kilka minut, a stanowi dobre źródło błonnika, dzięki czemu często poleca się ją jako element zbilansowanej diety. Jest także idealnym rozwiązaniem dla osób, które o poranku są zwykle zabiegane. Jednak czy na pewno zdrowo jest sięgać po nią codziennie?
Może cię zainteresować: Polacy zapomnieli o tej starej "oranżadzie". Działa jak miotełka na jelita
Dlaczego warto jeść owsiankę? To zdrowe śniadanie, ale trzeba zadbać o to
Większość specjalistów zgadza się co do tego, iż owsianka to zdrowe śniadanie. To, jakie wartości wniesie do organizmu, zależy jednak głównie od tego, o jakie dodatki ją urozmaicisz, co podkreśla m.in. dietetyczka kliniczna Milena Nosek w artykule na Onecie.
Wyjaśnia ona, iż w posiłku nie powinno zabraknąć: źródła wartościowego białka m.in. jogurt naturalny czy mleko, tłuszczy dostarczanych przez orzechy, płatki dyni czy migdały, len czy olej roślinny. Najważniejsze jest to, aby był on zbilansowany.
Te płatki owsiane są najzdrowsze. Wybierz je, jeżeli chcesz zjeść wartościowy posiłek
Same płatki owsiane stanowią zresztą doskonałe źródło błonnika, a ten jak wiadomo, jest niezbędny dla prawidłowej pracy jelit. Zawierają też liczne witaminy m.in. z grupy B (ważne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu), a poza tym: witaminę, E, kwas foliowy, żelazo, magnez czy cynk.
Jeśli chcesz jeść owsiankę codziennie, zrezygnuj jednak z błyskawicznych płatków na rzecz tych tradycyjnych albo górskich. Być może przygotowanie posiłku z ich dodatkiem zajmuje więcej czasu, ale za to jest on zdrowszy i mniej przetworzony. Ma więcej witamin i mniejszy indeks glikemiczny.
Czytaj również: Pij to na śniadanie. Syci, ma mnóstwo witamin i robi luz w pasie
Lepiej zrezygnuj z tych dodatków do owsianki, jeżeli zaczynasz od niej każdy dzień
Raz na jakiś czas można sobie pozwolić na drobne odstępstwa od idealnie zdrowej diety, jednak trzeba zachować balans. Jeśli codziennie jesz owsiankę, zrezygnuj z dodawania do niej niektórych dodatków.
Na pewno nie przysłużą ci się: cukier czy słodki syrop. Ogranicz także mleczną czekoladę i owoce kandyzowane. Pamiętaj również, iż miód i pełnotłuste mleko są zdrowe, ale mogą prowadzić do szybkiego przyrostu wagi. Nie każda owsianka sprzyja bowiem odchudzaniu. To mit.
Te osoby nie powinny jeść płatków owsianych codziennie. Muszą uważać
Płatki owsiane uchodzą za zdrowe, jednak niektórzy powinni na nie uważać. Ich spożywanie nie jest wskazane przy kamicy nerkowej, przewlekłych zapaleniach jelit, (szczególnie przy chorobie Leśniowskiego-Crohna), Naturalnie alergie pokarmowe np. na owies także wykluczają ich jedzenie.
Zobacz też:
Zapomnij o twardej, łykowatej fasolce szparagowej. Zrób to, a będzie smaczna, jak nigdy
Moja babcia nie daje chrzanu do ogórków kiszonych. Zamiast nich do słoika wkłada to
Zrób na Dzień Dziecka zamiast pancakes. Idealne na wspólne śniadanie