Podczas świąt wielkanocnych na naszych stołach gości sporo różnych potraw. Nie może zabraknąć również słodkich deserów. Najczęściej sięgamy po babkę, sernik czy makowiec. jeżeli jednak chcemy zaskoczyć swoich gości, powinniśmy przyrządzić paschę. To przepyszne połączenie twarogu, słodkiej śmietany oraz bakalii.
REKLAMA
Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem
Przepis na paschę wielkanocną. Ten deser powinien zagościć na naszym stole
Pascha wielkanocna to tradycyjny deser pochodzenia północno-rosyjskiego, przyrządzany na bazie nabiału. Ta charakterystyczna, twarogowa babka, występująca często w formie piramidki, ma naprawdę bogatą symbolikę. Zaczynając od jajek i mleka, z których się ją wykonuje, a które mają oznaczać odrodzenie się przyrody, aż po słodkie dodatki i bakalie przynoszące dobrobyt na nową porę roku. Tradycyjna pascha niekiedy jest zdobiona dodatkowo literami XB, pisanymi cyrylicą. Jest to skrót od wyrażenia "Chrystus zmartwychwstał". Również sama barwa deseru, kremowobiała, symbolizuje czystość. To jednak, iż głównie spożywana jest w krajach prawosławnych, wcale nie sprawia, iż nie możemy przyrządzić swojej wersji. Goście z pewnością docenią lekki i pyszny deser.
Pascha wielkanocna - przepis. Tak gwałtownie przyrządzisz przepyszny deser
Aby przyrządzić paschę na Wielkanoc, będziemy potrzebować dwóch litrów mleka, pół kilograma gęstej, kwaśnej śmietany 18-procentowej, sześciu jaj, kostki masła, pół szklanki cukru pudru, opakowanie cukru waniliowego oraz garść bakalii.
Na początek mleko wlewamy do dużego garnka i gotujemy. W tym czasie w oddzielnej misce mieszamy śmietanę z rozbitymi jajkami. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy mieszankę i pozostawiamy na ogniu przez dodatkowe kilka minut. W międzyczasie powinien zacząć się wytrącać ser. Gdy będzie go już dużo, odstawiamy garnek z ognia i wyławiamy go dzięki sitka lub cedzaka, umieszczając w durszlaku z gazą. Pod durszlakiem stawiamy naczynie, do którego zbierzemy serwatkę. W oczekiwaniu na nią kroimy masło w kostkę, dodajemy cukier puder oraz cukier waniliowy i ubijamy na puszystą masę. Stopniowo wrzucamy również ser, ubijając deser na jednolity krem. Na koniec dodajemy bakalie wedle uznania. Masę przekładamy do wybranej wcześniej formy, w której zastygnie po umieszczeniu w lodówce. Możemy również przyrządzić wersję nieco lżejszą, bez jajek.
Pascha wielkanocna bez jajek. Lżejsza wersja popularnego deseru
Dla dzieci oraz osób, które nie mogą spożywać za dużo kurzych jaj, możemy przygotować paschę bez nich. Będzie ona nieco szybsza i wygodniejsza w przyrządzaniu, zwłaszcza iż skorzystamy już z gotowego białego sera. Ze składników będziemy potrzebować pół kilo twarogu, trzy czwarte kostki masła, pół szklanki cukru pudru, pół szklanki śmietany 30-procentowe oraz garść bakalii. Gotowy twarożek miksujemy ze śmietaną, masłem i cukrem. Po stworzeniu jednolitej masy dosypujemy do naczynia również bakalie. Mogą być to rodzynki, orzechy, skórki pomarańczy, a choćby drobne płatki czekolady. Wszystko dodatkowo mieszamy, po czym wykładamy gazą wybraną formę i wlewamy tam ciasto na paschę. Odkładamy deser do lodówki, a gdy już zastygnie, podajemy pokrojony na kawałki. Zdecydowanie warto wypróbować któryś z tych przepisów podczas nadchodzącej Wielkanocy.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.