Czy wy też kochacie jesienne wypieki? jeżeli tak to koniecznie musicie wypróbować nasz przepis na ciasto z gruszkami. To pyszny, delikatnie słodki i pięknie pachnący wypiek, który dopełni jesienny klimat w waszym domu. Świetnie sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy, jak i na rodzinne spotkanie. Zobaczcie sami, jakie to proste!
REKLAMA
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze
Ciasto z gruszkami. Przepis, który musisz znać!
Do przygotowania ciasta z gruszkami będziemy potrzebować następujących składników:
3 lub 4 dojrzałe gruszki
150 g cukru
3 jajka
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
100 ml oleju roślinnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder do posypania
Przygotowanie ciasta z gruszkami zaczynamy od umycia i obrania gruszek. Następnie owoce kroimy w plasterki, pomijając oczywiście gniazda nasienne. W misce ubijamy jajka i cukier do momentu, aż uzyskamy puszystą masę. Teraz do masy dodajemy cynamon, mąkę, sól, proszek do pieczenia i olej. Całość mieszamy delikatne do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto przekładamy do formy (najlepiej tortownicy o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy plasterki gruszek. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 45 minut. Przed wyjęciem ciasta należy sprawdzić, czy jest ono suche w środku. Najlepiej zrobić to przy użyciu patyczka do ciasta. Po ostudzeniu ciasto z gruszkami możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Ciasto z gruszkami i budyniem. Kremowy wariant, który rozpieści twoje podniebienie
Chcesz, aby twoje ciasto było jeszcze bardziej kremowe i delikatne? Koniecznie musisz wypróbować nasz przepis na ciasto z gruszkami i budyniem. Waniliowy smak budyniu wspaniale współgra z miękkim ciastem i aromatycznymi gruszkami. Ten deser po prostu rozpływa się w ustach. Do dzieła!
Aby przygotować ciasto z gruszkami i budyniem, do poprzedniego przepisu musisz dodać jeszcze 400 mililitrów mleka, jedno opakowanie budyniu waniliowego oraz dwie łyżki cukru.
Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostawiamy do przestudzenia. Warstwę budyniu wykładamy na wierzch ciasta, a dopiero na nią plastry gruszek. Całość pieczemy tak, jak wskazaliśmy wcześniej.
Ciasto z gruszkami i budyniem to świetna alternatywa dla klasycznej wersji tego deseru. Sami zobaczycie, iż jest to przepyszny, słodki dodatek do herbaty lub kawy, który umili wam jesienne popołudnia i wypełni wasz dom niesamowitym aromatem.













