Jesienią używam zamiast masła. Tak wzmacniam odporność

smakosze.pl 2 godzin temu
Kremowy jak tapenada, słodkawy jak suszona śliwka, a przy tym potężny sprzymierzeniec w walce z infekcjami – tak można opisać czarny czosnek. Gdy temperatura za oknem spada, rozsmarowuję go na kromce żytniego chleba zamiast masła i dostarczam organizmowi solidną porcję przeciwutleniaczy, które wspierają odporność i chronią wątrobę.Powstaje w wyniku kilkutygodniowej fermentacji w 70°C i wilgotności 80–90%.Rozkład allicyny daje silne antyoksydanty chroniące przed infekcjami.Obniża ciśnienie i poziom "złego" cholesterolu.Wspomaga wątrobę i nie zostawia ostrego zapachu.Łagodny smak i kremowa konsystencja – idealny na pieczywo.Dietetycy polecają na jesień i zimę jako wsparcie odporności.
Idź do oryginalnego materiału