Jedz ten chleb a znacznie szybciej schudniesz. Naukowcy nie mają wątpliwości

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Biały chleb jest najgorszym wyborem (Pexels)


Kiedy zaczynamy się odchudzać, z jadłospisu często wyrzucamy chleb. zwykle jest to pieczywo pszenne z mąki rafinowanej, które nie ma żadnych wartości odżywczych. Zdarza się, iż to podejście rozszerzamy choćby na te zdrowsze chleby – mają przecież bardzo dużo kalorii. Czy jednak na diecie musimy całkowicie rezygnować z pieczywa? Japoński naukowcy nie mają złudzeń.

Nietrudno zauważyć, iż Japończycy są bardzo szczupli. Swoje sylwetki zawdzięczają zbilansowanej diecie i odpowiednim sposobom odżywiania się. Nic dziwnego, iż naukowcy postanowili sprawdzić, jaki wpływ na odchudzanie mają dane produkty spożywcze.

Polacy bez chleba nie wyobrażają sobie życia. Kojarzy on się nam z domową atmosferą, błogością i poczuciem bezpieczeństwa. Nie było dnia, w którym nie przygotowaliśmy sobie kanapki. Dane z Głównego Urzędu Statystycznego wynika, iż rocznie statystyczny Polak zjada prawie 36 kg pieczywa rocznie. Niestety, najczęściej wybieramy biały chleb z mąki rafinowanej. To najgorszy możliwy wybór.

Chleb podczas odchudzania? Trzeba dokładnie czytać etykiety

Nie musimy rezygnować z pieczywa, gdy chcemy zrzucić nadprogramowe kilogramy. Jest jednak kilka bardzo ważnych kwestii. Bardzo ważnym elementem diety są produkty zbożowe i chleb wypieczony z pełnego ziarna ten warunek spełnia. Takie pieczywo jest źródłem błonnika pokarmowego, węglowodanów złożonych oraz witamin i minerałów.

Jeśli chcemy sięgać po chleby podczas odchudzania, musimy dokładnie czytać etykiety. W składzie powinna znaleźć się zdrowa mąka, na przykład żytnia, pełnoziarnista pszenna, gryczana lub orkiszowa. Lista składników nie powinna być też zbyt długa. Im mniej dodatków, tym lepiej. Chleb z białej mąki pszennej unikajmy szerokim łukiem.

Biały chleb jest najgorszym wyborem (Pexels)

Naukowcy przeprowadzili badanie. Wyniki są zaskakujące

Japończycy sprawdzili, jaki rodzaj pieczywa będzie idealny dla osób, które są na diecie odchudzającej. Badanie przeprowadzono na 50 osobach, u których BMI wynosiło więcej niż 23. Podzielono ich na dwie grupy. Pierwsza grupa na trzy miesiące do diety włączyła zwykły biały chleb, druga zaś jadła pełnoziarnisty chleb pszenny. Wszyscy byli co sześć tygodni badani.

Wyniki opublikowali na łamach „National Library of Medicine”. Wynika z nich, iż badani, którzy jedli chleb pełnoziarnisty zgubili 4 cm w talii. Oznacza to, iż odpowiednie dobrane pieczywo jest w stanie zniwelować otyłość brzuszną, która jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia i prowadzi do cukrzycy oraz schorzeń układu krwionośnego. Ważne jest jednak to, byśmy trzymali także odpowiednią dietę.

Idź do oryginalnego materiału