Domowe lody waniliowe – pyszna ochłoda w letnie dni

kulturalnemedia.pl 2 godzin temu

Domowe lody to nie tylko wyjątkowy smak, ale też euforia tworzenia. Bez konserwantów i sztucznych dodatków, za to z naturalnych składników i nutą wanilii. Poznaj sprawdzony przepis na kremowe lody, które z łatwością przygotujesz samodzielnie i dowolnie wzbogacisz o ulubione dodatki.

Historia i pochodzenie lodów

Lody to przysmak znany każdemu z nas. Występuje w wielu odmianach smakowych, dzięki czemu każdy z nas znajdzie rodzaj, który przypadnie nam do gustu i idealnie nas orzeźwi podczas gorących dni. Występuje wiele odmian lodów, od gałkowych przez świderki, aż po lody włoskie. Wzmianki o mrożonych deserach pochodzą już z V wieku przed naszą erą. Nie da się jasno określić skąd one pochodzą, jednak niepodważalnie musiało to być miejsce, w którym naturalnie dało się je zmrozić, gdyż lodówki wynaleziono dopiero w XIX wieku. Szacuje się, iż są to obszary Persji, Cesarstwa Rzymskiego lub państw Arabskich. Początkowo deser ten przygotowywany był jedynie ze śniegu lub lodu mieszanego z sokami owocowymi i cukrem. Współczesne lody narodziły się we Włoszech. Legenda głosi, iż florencki malarz – Bernarda Buontalentiego, jako pierwszy przygotował lody składające się z jajek z dodatkiem śmietanki oraz skórki pomarańczowej i cytrynowej. Dziś lody te nazwalibyśmy zabajonymi.

Przepis na lody waniliowe

Składniki
  • 380 ml śmietanki 36%
  • 200 ml mleka zagęszczonego słodzonego
  • 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
Sposób przygotowania

Śmietankę oraz mleko zagęszczone należy dobrze schłodzić w lodówce bądź zamrażalce. Po tym czasie powinniśmy przelać oba składniki do wysokiego naczynia i dodać do nich wanilię. Następnie ubijamy masę na mniejszych obrotach, stopniowo zwiększając moc miksera. Pamiętajmy, iż powinniśmy miksować tylko do momentu, aż masa zgęstnieje. Nie musi być ona całkowicie sztywna – jeżeli pozostanie lekko „miękka”, to w porządku. Tak przygotowaną masę na lody przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika. Po odczekaniu paru godzin masa powinna być dobrze zmrożona. Wtedy lody waniliowe są gotowe do spożywania. Jednak jeżeli są zbyt twarde, należy dać im chwilę, aby się lekko odmroziły. Można podawać je w pucharku lub w wafelku.

Przepis ten można modyfikować według własnych upodobań, dodając owoce, wiórki czekolady, miętę lub polewy. Dzięki temu za każdym razem uzyskamy nieco inny, równie smaczny efekt.

Idź do oryginalnego materiału