Jedno z najzdrowszych warzyw. Nie chłonie metali ciężkich jak inne

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Do marynowania najlepiej sprawdzi się młoda i świeża cukinia - Pyszności; Foto Canva.com


Cukinia to warzywo, które doskonale zna każdy Polak. Jednak o jej niezwykłych adekwatnościach kilka osób pamięta. Czym różni się cukinia od kabaczka?

Sezon na cukinie rusza z kopyta od początku sierpnia i potrwa aż do końca wakacji. Dostępna jest jednak w sklepach przez cały rok, a niektórzy ogrodnicy już chwalą się dorodnymi okazami z przydomowej plantacji. Najczęściej smażymy z niej placki, dodajemy do leczo czy też faszerujemy mięsem mielonym bez większego zastanawiania się nad tym, jakie ma adekwatności. Okazuje się, iż cukinia to jedno z najzdrowszych warzyw, jakie możemy zaserwować sobie i swoim bliskim.

Czym różni się cukinia od kabaczka?

Cukinia (zucchini) i kabaczek (courgette) to dwie odmiany tego samego warzywa. Kiedy poprosimy o cukinię, otrzymamy najprawdopodobniej małe, zielone okazy, kilka większe od ogórka szklarniowego. Kupując kabaczek, w nasze ręce trafi z kolei dojrzały okaz z pestkami i grubszą skórką, pod którą miąższ jest nieco gorzkawy. Tak naprawdę kabaczki i cukinie to jedne i te same warzywa, ale w różnym okresie wzrostu i na różnym etapie dojrzewania.

Do marynowania najlepiej sprawdzi się młoda i świeża cukinia – Pyszności; Foto Canva.com

Poza zieloną częścią do jedzenia nadają się również kwiaty. Są one dość duże i mają piękny, miodowy kolor. Można zanurzyć je w delikatnym, lekkim cieście piwnym lub gęstym cieście naleśnikowym i usmażyć na złoty kolor. Tak przygotowane kwiaty są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Innym pomysłem jest nadziewanie kwiatów cukinii kremowym serem ricotta. Następnie kwiaty są delikatnie pieczone lub smażone. Elegancka i pyszna przekąska z pewnością zaskoczy twoich bliskich.

Jedno z najzdrowszych warzyw

Ma mało kalorii, a jednocześnie sporo składników odżywczych. W tym niepozornym warzywie znajdziesz między innymi witaminy C, K, karoten, witamin z grupy B, dzięki czemu jest znana jako warzywo przedłużające młodość. Witaminy te zapobiegają powstawaniu wolnych rodników, co z kolei opóźnia proces starzenia się organizmu. W cukinii nie brakuje również ważnych dla naszego organizmu pierwiastków i związków: potasu, wapnia, fosforu, sodu, kwasu foliowego, manganu i miedzi.

Cukinia – Pyszności; Foto Canva.com

Cukinia jest uważana za jedno z naturalnie ekologicznych warzyw. Podobnie jak wiele innych warzyw, ma zdolność do absorpcji minimalnych ilości metali ciężkich (przede wszystkim kadmu i azotanów) z gleby, ale w porównaniu z innymi roślinami, zawiera ich znacznie mniej. Warto jednak pamiętać, iż ostateczna zawartość metali ciężkich w warzywach może różnić się w zależności od wielu czynników, takich jak poziom zanieczyszczenia gleby, sposobu uprawy, warunków środowiskowych i lokalizacji geograficznej. Dlatego warto wybierać produkty rolnicze z certyfikatami ekologicznymi lub takie, których źródło jest dla nas pewne i sprawdzone.

Polecamy również: nawóz z pokrzywy. O tych roślinach przy jego stosowaniu wiele osób nie wie.

Idź do oryginalnego materiału