Jakie adekwatności ma musztarda i która jest najzdrowsza? Sprawdź, co powinna mieć w składzie, a czego unikać. Jaki rodzaj musztardy wybrać?

stronakuchni.pl 2 lat temu
Zdjęcie: Elevate/unsplash.com


Musztarda to popularny sos do potraw, który należy też do najzdrowszych. Powstaje bowiem na bazie gorczycy, a roślina ta jest spokrewniona z warzywami takimi jak kapusta czy kalarepa, a także z rzepakiem. Musztarda nie tylko nie szkodzi, ale wręcz wspomaga organizm, ważne jednak, jakie zawiera składniki. Sprawdź, jakie są korzystne adekwatności musztardy, ile kalorii ma ten sos oraz jak wybrać najlepszy jego rodzaj w sklepie.

Z czego składa się musztarda?

Musztarda jest przyprawą otrzymaną z ziarna gorczycy z dodatkiem wody, soli, cukru, octu i innych składników smakowo-zapachowych, w której mogą znaleźć się też substancje dodatkowe. Ma postać żółtego sosu o różnym stopniu rozdrobnienia nasion, od musztardy pełnoziarnistej po całkiem kremową.

Sos ten, stosowany zwłaszcza do mięs, wyróżnia piekący smak, choć może mieć on różne natężenie, zależne od rodzaju musztardy, np.:

  • stołowa – jasna i lekko ostra,
  • kremska – lekko ostra i słodkawa, drobno mielona,
  • sarepska – średnio lub mocno ostra, z gorczycy sarepskiej,
  • Dijon – mocno ostra i wyraźnie słona,
  • francuska – z całymi i łamanymi ziarnami gorczycy,
  • rosyjska – bardzo ostra, z czarną gorczycą, jest uważana za najostrzejszą, ale konkuruje z Dijon,
  • angielska – bardzo ostra,
  • bawarska – łagodna i bardzo słodka,
  • miodowa – słodka, często tylko z niewielkim dodatkiem miodu.
Idź do oryginalnego materiału