Z czego składa się musztarda?
Musztarda jest przyprawą otrzymaną z ziarna gorczycy z dodatkiem wody, soli, cukru, octu i innych składników smakowo-zapachowych, w której mogą znaleźć się też substancje dodatkowe. Ma postać żółtego sosu o różnym stopniu rozdrobnienia nasion, od musztardy pełnoziarnistej po całkiem kremową.
Sos ten, stosowany zwłaszcza do mięs, wyróżnia piekący smak, choć może mieć on różne natężenie, zależne od rodzaju musztardy, np.:
- stołowa – jasna i lekko ostra,
- kremska – lekko ostra i słodkawa, drobno mielona,
- sarepska – średnio lub mocno ostra, z gorczycy sarepskiej,
- Dijon – mocno ostra i wyraźnie słona,
- francuska – z całymi i łamanymi ziarnami gorczycy,
- rosyjska – bardzo ostra, z czarną gorczycą, jest uważana za najostrzejszą, ale konkuruje z Dijon,
- angielska – bardzo ostra,
- bawarska – łagodna i bardzo słodka,
- miodowa – słodka, często tylko z niewielkim dodatkiem miodu.