Sok z pigwy – przepis na zimę. Idealny do herbaty
Do robienia soku z pigwy nie trzeba mieć drogiej sokowirówki. W podstawowej wersji wystarczy wziąć garnek o grubym dnie, owoce i cukier. Osoby lubiące korzenne aromaty mogą dodać do pigwy cynamon, kardamon i goździki. W podobny sposób przygotowuje się sok z pigwy z sokownika. Pozostałą pulpę z owoców można dodać w trakcie przygotowania ciasta dyniowego, keksu lub użyć jako nadzienie do naleśników.
Przygotowanie: 1 godzina
Składniki:
- 1 kg pigwy,
- 1 kg cukru,
- 1 kora cynamonu,
- 3 suszone goździki,
- 3 nasiona kardamonu.
Przygotowanie:
- Owoce pigwy należy umyć, pokroić na kawałki i włożyć do garnka.
- Pigwę należy dokładnie zasypać cukrem. Można wymieszać, aby kryształki pokryły części owoców.
- Owoce gotujemy na małym ogniu przez około godzinę, aż zacznie puszczać sok.
- Po tym czasie można przelać płyn przez sitko do słoików lub butelek.
Jak pasteryzować słoiki z żywnością w piekarniku?
Pasteryzacja w piekarniku to jeden ze sposobów na konserwowanie żywności. Dzięki temu dania obiadowe i przetwory zachowają dłużej świeżość. Zawartość dobrze zapasteryzowanych słoików posłuży np. jako…
Sok z pigwy z sokowirówki – przepis na dodatek do herbaty
Sok z pigwy można też łączyć z innymi owocami i warzywami. Znakomicie smakują połączenia pigwy z jabłkami, gruszkami, dynią i marchewką. A także z brzoskwiniami i jeżynami.
Składniki:
- 1 kg pigwy,
- 50-150 g cukru kryształu.
Przygotowanie:
- Pigwę należy umyć i pokroić na ćwiartki.
- Następnie owoce należy po kolei wkładać do sokowirówki, a wyciśnięty sok z pigwy należy dosłodzić według gustu.
- Kolejnym krokiem jest napełnienie wyparzonych butelek lub słoików, zostawiając około centymetra wysokości. Słoiki można lekko zakręcić.
- Gotowy sok z pigwy powinno się pasteryzować przez około 15 minut w temperaturze 85° Celsjusza. Na koniec butelki lub słoiki warto dokręcić.
- Naturalny sok będzie mętny, ale zostawiony w chłodnym i ciemnym miejscu nabierze klarownego wyglądu.
Zobacz także: Przepis na dżem z pigwy
Zastosowanie soku z pigwy
Sok z pigwy jest uniwersalnym składnikiem wykorzystywanym do gotowania. Najczęściej służy do dosładzania herbaty zimowej, ale można też podawać go z wodą, tworząc zdrowy napój owocowy. Sok z pigwy można też dodawać do:
- ryżu z jabłkami na mleku,
- budyniu jaglanego,
- owsianki,
- nasączania biszkoptu,
- dressingu sałatkowego,
- grzańca bezalkoholowego,
- lub marynaty do mięs.