Jak zrobić sok z pigwy? Przepis na zdrowy dodatek do zimowej herbaty. Tradycyjny smak jak dawniej

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Vasyl Chybor/Getty Images


Wiele osób zna sok z pigwy i dolewa do rozgrzewających naparów. Nasze mamy i babcie podawały go na rozgrzanie i na wzmocnienie odporności w czasie jesienno-zimowych przeziębień. Do tego warto pamiętać, iż sok z pigwy jest znakomitym źródłem witaminy C. Zobacz, jak zrobić domowy sok z pigwy do herbaty.

Sok z pigwy – przepis na zimę. Idealny do herbaty

Do robienia soku z pigwy nie trzeba mieć drogiej sokowirówki. W podstawowej wersji wystarczy wziąć garnek o grubym dnie, owoce i cukier. Osoby lubiące korzenne aromaty mogą dodać do pigwy cynamon, kardamon i goździki. W podobny sposób przygotowuje się sok z pigwy z sokownika. Pozostałą pulpę z owoców można dodać w trakcie przygotowania ciasta dyniowego, keksu lub użyć jako nadzienie do naleśników.

Przygotowanie: 1 godzina
Składniki:

  • 1 kg pigwy,
  • 1 kg cukru,
  • 1 kora cynamonu,
  • 3 suszone goździki,
  • 3 nasiona kardamonu.

Przygotowanie:

  1. Owoce pigwy należy umyć, pokroić na kawałki i włożyć do garnka.
  2. Pigwę należy dokładnie zasypać cukrem. Można wymieszać, aby kryształki pokryły części owoców.
  3. Owoce gotujemy na małym ogniu przez około godzinę, aż zacznie puszczać sok.
  4. Po tym czasie można przelać płyn przez sitko do słoików lub butelek.

Jak pasteryzować słoiki z żywnością w piekarniku?

Pasteryzacja w piekarniku to jeden ze sposobów na konserwowanie żywności. Dzięki temu dania obiadowe i przetwory zachowają dłużej świeżość. Zawartość dobrze zapasteryzowanych słoików posłuży np. jako…

Anna Daniluk

Sok z pigwy z sokowirówki – przepis na dodatek do herbaty

Sok z pigwy można też łączyć z innymi owocami i warzywami. Znakomicie smakują połączenia pigwy z jabłkami, gruszkami, dynią i marchewką. A także z brzoskwiniami i jeżynami.

Składniki:

  • 1 kg pigwy,
  • 50-150 g cukru kryształu.

Przygotowanie:

  1. Pigwę należy umyć i pokroić na ćwiartki.
  2. Następnie owoce należy po kolei wkładać do sokowirówki, a wyciśnięty sok z pigwy należy dosłodzić według gustu.
  3. Kolejnym krokiem jest napełnienie wyparzonych butelek lub słoików, zostawiając około centymetra wysokości. Słoiki można lekko zakręcić.
  4. Gotowy sok z pigwy powinno się pasteryzować przez około 15 minut w temperaturze 85° Celsjusza. Na koniec butelki lub słoiki warto dokręcić.
  5. Naturalny sok będzie mętny, ale zostawiony w chłodnym i ciemnym miejscu nabierze klarownego wyglądu.

Zobacz także: Przepis na dżem z pigwy

Zastosowanie soku z pigwy

Sok z pigwy jest uniwersalnym składnikiem wykorzystywanym do gotowania. Najczęściej służy do dosładzania herbaty zimowej, ale można też podawać go z wodą, tworząc zdrowy napój owocowy. Sok z pigwy można też dodawać do:

  • ryżu z jabłkami na mleku,
  • budyniu jaglanego,
  • owsianki,
  • nasączania biszkoptu,
  • dressingu sałatkowego,
  • grzańca bezalkoholowego,
  • lub marynaty do mięs.
Idź do oryginalnego materiału