Jak zrobić popcorn w karmelu? Poznaj sprawdzony przepis na domowy karmel i dowiedz się jak zrobić popcorn w karmelu. Popcorn to pyszna, tania i szybka przekąska na każdą okazję. Lubisz kinowy popcorn w karmelu, a nie wiesz jak go zrobić? Zapraszam po przepis. Popcorn z karmelem jest tak dobry, iż nie wiadomo kiedy miska robi się pusta.
1 szklanka = 250 ml. Przeczytaj dokładnie cały przepis, zanim zaczniesz robić. Miej wszystko przygotowane. Przy robienie karmelu istotny jest przede wszystkim czas.
Składniki i przygotowanie popcornu.
- pół szklanki ziaren kukurydzy
- 3 łyżki oleju
Popcorn przygotowuję w szerokim garnku o grubym dnie lub dużej żeliwnej patelni. Na dno wlewam 3 łyżki oleju, może być także oliwa. Wsypuję pół szklanki ziaren kukurydzy i przykrywam pokrywką do garnka. Podgrzewam na średnim ogniu. Gdy ziarna kukurydzy zaczną strzelać, zmniejszam moc ognia. Gdy większość ziaren kukurydzy przestaje strzelać, zdejmuję z ognia. Gotowy popcorn wsypuje do miski.
Składniki i przygotowanie karmelu.
- pół szklanki cukru (może być tradycyjny biały lub trzcinowy)
- 4 łyżki masła (prawdziwego)
- płaska łyżeczka sody
- szczypta soli
W garnku po popcornie przygotowuję karmel. Wsypuję pół szklanki cukru i szczyptę soli. Podgrzewam na średnim ogniu mieszając.
Cukier bardzo gwałtownie się rozpuszcza i ciemnieje. Bardzo ważna jest oczywiście temperatura i czas karmelizowania cukru. Maksymalna temperatura to 170 stopni C. Nie za długo, bo cukier będzie gorzki. Karmelizuje cukier do czasu, aż nabierze bursztynowego koloru. Następnie zdejmuję patelnię z ognia i dodaję masło.
Po chwili masło zaczyna się pienić i rozpuszczać. Całość mieszam, wsypuję sodę i ponownie stawiam na ogień mieszając.
Soda ma za zadanie spulchnić masę karmelową. Dzięki niej, karmel nie jest twardy ale chrupiący. Po 20 – 30 sekundach podgrzewania i mieszania karmel jest już gotowy. Uwaga bardzo gwałtownie stygnie i twardnieje, więc spiesz się z połączaniem popcornu z karmelem.
Łączę karmel z karmelem
Pozostaje nam gwałtownie połączyć popcorn z karmelem. Mamy 2 możliwości:
- Możesz po prostu polać karmelem popcorn w misce i wymieszać dzięki łyżki. Wówczas otrzymasz od razu gotową przekąskę.
- Możesz do garnka z gorącym karmelem wrzucić popcorn z miski i całość intensywnie wymieszać. Karmel gwałtownie zastyga na ziarnach popcornu. Następnie przekładam połączony popcorn z karmelem do miski.
Chwilę powstrzymajcie się od jedzenia, zanim karmel nie ostygnie, ponieważ jest bardzo gorący.
Mycie garnka lub patelni nie jest trudne, ponieważ cukier gwałtownie się rozpuszcza namoczony w wodzie.