Składniki na domowy twaróg:
- 1,5 litra zsiadłego mleka (*) -> przepis na: Jak zrobić kefir domowy i zsidałe mleko
Zsiadłe mleko rozdziela się na w części. Na górze jest gęste i galaretowate, a na dole rzadkie.
Z 1,5 litra zsiadłego koziego mleka otrzymałam 250g twarogu.
Zobacz jak krok po kroku zrobić domowy twaróg (ser biały).
Do przygotowania domowego twarożku potrzebować będziesz:
- garnka,
- szpatułki lub dużej, drewnianej łyżki do mieszania skrzepu,
- łyżki cedzakowej
- sita,
- czystej ściereczki bawełnianej, gazy lub pieluszki,
- termometru.
Krok 1. Podgrzewam zsiadłe mleko do temperatury 38 st.C. i studzę
Zsiadłe mleko nie rozdrabniając skrzepu, przekładam do garnka z grubym dnem i umieszczam na kuchence (indukcja moc 2-3, a palnik z ogniem ustawiam na najmniejszy ogień). Podgrzewam wolno na małym ogniu do temperatury około 38 st. C. Uważaj i pilnuj, aby nie zagotować mleka, bo twarożek nie wyjdzie, albo będzie się kruszył. Podczas podgrzewania mieszam skrzep, gdyż serwatka podgrzewa się szybciej niż skrzep. Oddzielam także skrzep od brzegu garnka. Staram się utrzymać temperaturę 38 st. C przez 30 – 60 minut. jeżeli nie masz odpowiedniego termometru, użyj palca :-). Następnie odstawiam do całkowitego ostudzenia na około 3 godziny.
Inna metoda. Garnek ze zsiadłym mlekiem wstawiam do nagrzanego piekarnika o temperaturze około 40 stopni C bez termoobiegu i podgrzewam przez około 30-60 minut. Następnie wyłączam piekarnik i pozostawiam w nim do całkowitego ostudzenia.
Krok 2. Odcedzam skrzep.
Na garnek mocuję sito i kładę czystą ściereczkę bawełnianą, gazę lub pieluszkę. dzięki łyżki cedzakowej z serwatki wyławiam i przekładam ostudzony skrzep. Następnie zawijam lub zawiązuję bawełnianą ściereczkę z sita i odstawiam do lodówki. Czekam, aż ocieknie. Twarożek jest już w zasadzie gotowy. Możesz dzięki dłoni uformować kulkę lub umieścić w foremce i nadać oczekiwany kształt. Zalecam dodatkowo po wstępnym ocieknięciu, obciążyć zawinięty twarożek np:
- słojem z wodą,
- umieścić go między 2 drewniane deski do krojenia i obciążyć garnkiem z wodą.
Dzięki temu uzyskasz zwartą konsystencję twarogu, który będzie się ładnie kroił.
Twarożek trzymam w lodówce do kilku dni. Przykrywam go pergaminem lub ręcznikiem papierowym. Twaróg można oprószyć solą lub zamoczyć (ale musi być dobrze odciśnięty) na 3 godziny w 18% solance. Wówczas można go z powodzeniem przechowywać w lodówce tydzień czasu.
PS. Pozostałą serwatkę możesz wylać, wypić lub podlać nią kwiaty 🙂
Wskazówki:
- Zaraz po odciśnięciu, umieszczam twarożek w formie i obciążam np. dużym słoikiem z wodą. Dzięki czemu ma zwartą masę.
- Zastosowanie prawidłowej temperatury gwarantuje uzyskanie wilgotnego, miękkiego twarogu bez grudek.
- Uważaj, by nie przegrzać twarogu, gdyż będzie się kruszył.
Do czego można wykorzystać domowy twaróg?
Najbardziej lubię jeść domowy twarożek na śniadanie na słono z dodatkiem śmietany i ulubionych warzyw, bądź na słodko z miodem. Biały ser sprawdzi się idealnie do smarowania kanapek. Bardzo często robię z niego naleśniki.
Możesz także zmielić twaróg i upiec tradycyjny sernik!