Jak zrobić domowe masło? Sposób jest banalnie prosty, o ile weźmiesz odpowiedni składnik

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Domowe masło - Pyszności


Takie masło niegdyś wyrabiało się nie tylko na wsi, ale również w wielu innych polskich domach. W obliczu wysokich cen tego produktu, może warto jest przypomnieć sobie recepturę z minionych lat? Wystarczy kilkanaście minut, by cieszyć się smakiem tego domowego, najlepszego masła. A czy wiesz, jak je zrobić?

Pomimo tego, iż ceny masła w ostatnim czasie potrafiły wywołać szok, to na szczęście ich wysokość w ostatnich miesiącach nieco spada. To na pewno powód do zadowolenia, ale do czasów, gdy kostka kosztowała 3 zł pozostało bardzo długa droga. Na szczęście, są proste rozwiązania, ale czy na pewno tańsze? Jedną z opcji jest domowe masło, którego przygotowanie jest banalnie proste.

Czy opłaca się zrobić domowe masło?

Ceny nabiału w ostatnim czasie uległy znaczącej podwyżce. Dotyczy to nie tylko masła, ale również śmietany czy mleka.

Jeśli zastanawiasz się, z czego się robi masło, to odpowiedź brzmi – ze śmietany. Najlepiej sprawdzi się tu ta wysokoprocentowa – idealna będzie ta prosta ze wsi, z gospodarstwa. jeżeli nie mieszkasz na wsi lub nie masz bliskich, którzy tam mieszkają, to nie pozostaje ci nic innego, jak zakup śmietany w sklepie. A tu, może pojawić się duże zaskoczenie. Za wysokoprocentową śmietanę trzeba zapłacić choćby 7-10 zł za opakowanie.

Domowe masło – Pyszności

Sprawdź: 3 pomysły na śniadanie. Dzięki tym daniom dobrze zaczniesz dzień

Czy w takiej sytuacji domowe masło ma sens? Koszty przygotowania domowego masła są na pewno wyższe, nie wliczając w to poświęconego czasu pracy. Takie masło kosztuje dużo więcej niż te dostępne kostki w sklepie. Zupełnie inaczej sprawa wygląda, gdy prowadzisz gospodarstwo i masz mleko oraz powstającą z niego śmietanę pod dostatkiem. W takiej sytuacji możesz pozwolić sobie na ten domowy specjał. Jego smak będzie jedyny w swoim rodzaju.

Domowe masło – jak je zrobić? najważniejszy będzie tu jeden składnik!

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić domowe masło ze śmietany, to wiedz, iż jest to banalnie proste. Potrzebujesz śmietany o możliwie najwyższej zawartości tłuszczu. Mogą się tu pojawić również rozmaite dodatki, takie jak sól czy czosnek. Smak i zapach domowego masła odbiegają od tego sklepowego, ale warto je przygotować.

Składniki:

  • lekko schłodzona śmietana 30 proc. lub 36 proc.
  • słoik lub plastikowa butelka
  • opcjonalnie: dodatki, które chcesz użyć.

Domowe masło – Pyszności

Sposób przygotowania:

  1. Przelej śmietanę do słoika lub plastikowej butelki. Dobrze je zakręć.
  2. Zakręcony słoik lub butelkę potrząsaj przez kilka lub kilkanaście minut.
  3. Gdy w naczyniu widać grudki, to odlej maślankę przez gęste sito
  4. Po odlaniu maślanki dolej trochę wody i potrząsaj jeszcze przez chwilę. Wodę odlej przez sito, sklej kawałki i masło gotowe. Uformuj je w dowolny kształt.

Szukasz pomysłu na obiad? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na delikatną i lekką pieczeń z piersi kurczaka:

Idź do oryginalnego materiału