Wigilia coraz bliżej i robi się nerwowo w kuchni. Zastanawiasz się jak zaplanować święta? Co robić w dniu Wigilii, a co dwa tygodnie wcześniej? Świetnie się składa. Podpowiem jak ja podchodzę do obowiązków, czyli co i kiedy przygotować, aby cieszyć się rodzinnymi świętami.
Jak zaplanować święta – lista potraw i produktów.
Planowanie świąt zaczynam od najważniejszego, czyli ustalenia listy potraw na tegoroczną Wigilię oraz pozostałe, świąteczne dni. Na jej podstawie kupuję składniki potrzebne do wykonania. Produkty dzielę na:
- Trwałe, które mogą poleżeć w szafce bądź lodówce. Są to np.: mąka do wypieków, bakalie, mak, mrożone ryby, świeże mięso do zamrożenia.
- Świeże, które należy kupić tuż przed świętami. Są to śledzie, świeże ryby, mięso, nabiał.
Im więcej kupię trwałych produktów tym lepiej! Przed samymi świętami w sklepach jest urwanie głowy. Ograniczam wówczas stresujące wizyty przy kasie do minimum. jeżeli przygotowujemy tradycyjny piernik staropolski, który dojrzewa minimum 4 tygodnie, jego wykonanie rozpoczynam już w listopadzie. Podobnie jest z zakwasem z buraków na barszcz czerwony.
10 grudnia – co robię 2 tygodnie przed świętami?
W dniu pisania artykułu jest właśnie 10 grudnia :-). Mam już listę menu potraw. Większa część zakupów trwałych składników już za mną. Na dwa tygodnie przed świętami:
- Piekę pierniczki. Pomagają mi w tym ochoczo dzieci, które już nie mogą się doczekać świąt. Pierniczki po upieczeniu studzę i zamykam w szczelnym pojemniku. Będą zdecydowanie smaczniejsze na święta, gdy poleżą i zmiękną.
- Robię wigilijny deser: Kutię, makiełki lub łazanki z makiem. Następnie zamrażam i wyjmuję w dniu Wigilii.
- Przygotowuję uszka, pierogi z kapustę i grzybami oraz krokiety z kapustą i grzybami. Możesz także wykonać sam farsz. Następnie zamrażam i wyjmuję w dniu Wigilii. Aby pierożki się nie posklejały, układam na tacce i tak mrożę. Następnie po kilku godzinach przekładam do woreczków i dzięki temu zajmują mniej miejsca.
- Jeśli na święta serwujesz rosół z domowym makaronem, to makaron możesz przygotować teraz i zamrozić.
- Dwa tygodnie przed świętami to doskonały czas na przygotowanie i zamrożenie farszu do ryby po grecku. Polecam klasyczną rybę po grecku, rybę po grecku Magdy Gessler.
- Kiedy jak nie teraz wykonać wigilijne gołąbki lub gołąbki z mięsem na świąteczny obiad? W święta wystarczy rozmrozić i odgrzać 🙂
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi ruskie
Klasyczna ryba po grecku
Krokiety z kapustą i grzybami
Łazanki z makiem
Co przygotowuję na 4 dni przed świętami?
Od 20 grudnia rozmrażam kupione wcześniej mięsa lub kupuję świeże (na świąteczne pieczenie). Z doświadczenia wiem, iż w tym czasie w sklepach wszystko co lepsze jest przebrane. Mięsa przeznaczone na pieczenie, przyprawiam i przechowuję w lodówce. Okolice 19 – 20 grudnia to ostatni czas na kupno śledzi, które trzeba jeszcze wymoczyć w wodzie lub mleku. Zobacz mój poradnik: moczenie śledzi – jak moczyć śledzie.
Na 4 – 5 dni przed świętami rozpoczynam przygotowywanie bigosu z kiszonej kapusty. Bigos jest oczywiście najsmaczniejszy, gdy przez kilka dni (minimum 3) będzie podgrzewany w garze.
Bigos z kiszonej kapusty
2 dni przed Wigilią – co przygotowuję.
2 dni przed Wigilią, czyli 22 grudnia przygotowuję potrawy ze śledzi:
- śledzie w oleju
- śledzie po japońsku
- śledź w śmietanie z ogórkiem
- śledzie proboszcza
- śledzie po sułtańsku
- śledź po kaszubsku
- śledzie w kawie. Śledzie umieszczam w słoikach, zakręcam i przechowuję w lodówce. W tym czasie smaki się przegryzają i są najlepsze.
Śledzie w śmietanie z ogórkiem
22 grudnia to odpowiedni czas na pieczenie świątecznych ciast! Na moim blogu masz duży wybór pysznych ciast. Najpopularniejsze ciasta na Wigilię:
- piernik
- makowiec
- makowa panienka
- seromakowiec
- sernik królewski
- królewicz
Makowa panienka
Tato z mężem wędzą wędliny domowe, a ja piekę już mięsa.
Dzień przed Wigilią – 23 grudnia.
Większość prac mam już zrobione, więc atmosfera jest świąteczna 🙂 i o to chodzi. Pozostały mi ostatnie potrawy do przygotowania. Są nimi np. sałatka jarzynowa. Gotuję i kroję w kostkę warzywa. W dniu podania na świąteczny stół dodaję przyprawy i majonez lub jogurt naturalny.
Jeśli nie mroziłam farszu na rybę po grecku lub z kapusty i grzybami, to wykonuję farsz dziś. W zależności od harmonogramu i ilości potraw jakie robię w danym roku, część potraw wykonuję 23 grudnia, a resztę w dniu Wigilii. Rybę najczęściej smażę tuż przed podaniem na wigilijny stół. Dzień przed lub z samego rana 24 grudnia przyprawiam ryby do smażenia : karp smażony w migdałach lub lin w śmietanie.
23 grudnia gotuję wigilijny kompot z suszonych owoców.
Dzień przez Wigilią obowiązkowo przygotowuję zupę u mnie do wyboru:
- wigilijny kwas z kapusty kiszonej, kaszy i suszonych grzybów
- wigilijny barszcz czerwony.
Kwaśnica wigilijna
Barszcz czerwony
W dniu Wigilii – 24 grudnia!
Smażenie ryb zostawiam na ostatnią chwilę. Najlepiej smażyć przyprawione wcześniej ryby i podawać od razu gorące na świąteczny stół. Większość rybnych potraw można dodatkowo odgrzać w piekarniku.
Tuż przed wieczerzą odsmażam lub gotuję przygotowane wcześniej pierogi i krokiety.
Przygotowuję także sałatki, które muszą być zrobione na świeżo np sałatka śledziowa z burakami.
Gotuję rosół z uszkami na 25 i 26 grudnia :-), tak aby tylko podgrzać i nie stać już w święta przy garach.
To są moje propozycje, które się sprawdzają. Oczywiście u każdego będzie to inaczej przebiegało. Wszystko zależy na ile osób planujemy święta, czy spędzamy je w domu sami, czy kilka gospodyń dzieli się obowiązkami. Dzięki wcześniejszemu zaplanowaniu i trzymaniu się harmonogramu prac mamy więcej czasu dla siebie i rodziny. Możemy np wspólnie z dziećmi ubrać choinkę 🙂
Życzę Wam rodzinnych i spokojnych świąt.