Lato rządzi się swoimi prawami. Wiele osób ceni je za długie, słoneczne dni. Inni z kolei uwielbiają ten sezon za świeże, słodziutkie owoce. I o ile nie jesteśmy w stanie przechować pogody np. w słoiku, tak z żywnością możemy sobie poradzić. Nie ma nic lepszego niż możliwość zajadania się truskawkami w samym środku zimy. Niektórym może się to wydawać dość kontrowersyjnym pomysłem, ale uwierzcie mi, jeżeli zamrozi się owoce w odpowiedni sposób, będą smakowały tak samo jak latem. Podpowiemy wam, jak powinien wyglądać ten proces.
REKLAMA
Zobacz wideo Socha zdradza, jak spędza wolny czas. "Chodzę na treningi, ale to nie sprawia mi przyjemności" [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]
Jak mrozić truskawki? Czy truskawki przed zamrożeniem się myje? Przestrzegaj tych trzech zasad
Mrożenie żywności to doskonały sposób m.in. na przedłużenie świeżości danego produktu. W przypadku owoców ta metoda dodatkowo pozwala nam rozkoszować się ich słodyczą również poza sezonem. Niestety źle przygotowany do tego zabiegu artykuł po rozmrożeniu może stracić swoje walory smakowe. W przypadku truskawek bardzo często dochodzi do rozwodnienia, co finalnie kończy się uzyskaniem pulpy, zamiast jędrnych owoców. Jak zatem należy mrozić czerwone letnie plony? Należy trzymać się trzech zasad. Pierwszym, a zarazem najważniejszym etapem mrożenia jest wybór odpowiednich okazów. Uszkodzone, miękkie oraz przejrzałe truskawki należy przeznaczyć na przygotowanie np. dżemu, kompotu lub zjeść w najbliższym czasie. Do zamrażarki powinny trafić jedynie świeże, jędrne egzemplarze. Druga zasada dotyczy przygotowania owoców. Wiele osób przed myciem decyduje się na odcięcie szypułek. Jest to podstawowy błąd, ponieważ w trakcie opłukiwania truskawek woda dostaje się do ich wnętrza i to właśnie ona po rozmrożeniu rujnuje konsystencję letnich plonów. Wyselekcjonowane uprawy, które chcemy zamrozić, należy umyć w zimnej wodzie, delikatnie obracając je dłonią (unikaj mocnego szorowania).
Zobacz też: Szybkie ciasto z truskawkami i galaretką. Ta przepyszna puszysta chmurka zawsze wychodzi
Jak zamrozić świeże truskawki?
Ostatnim krokiem jest umieszczenie owoców w maszynie chłodzącej. Zanim jednak wsypiemy każdy smakołyk do woreczka, najpierw wyłóżmy truskawki pojedynczo na tacce tak, aby się nie stykały. Następnie schładzajmy je przez ok. 1-2 godziny w zamrażarce. Po tym czasie, gdy owoce są lekko zmrożone, możemy umieścić je w paczuszkach. W ten sposób zapobiegniemy ich zgniataniu i wypuszczaniu soków. Tak przygotowane rośliny zachowają pełnię swojego smaku. Niemniej, trzeba się z nimi delikatnie obchodzić także w trakcie rozmrażania. Zobacz, co należy zrobić, aby cały nasz wysiłek włożony w mrożenie nie poszedł na marne.
Jak rozmrozić truskawki? gwałtownie nie znaczy dobrze
Choć rozmrażanie produktów z pozoru może wydawać się prostym zadaniem, tak naprawdę chcąc przeprowadzić je we adekwatny sposób, musimy wykonać nieco więcej pracy niż zwyczajne wyciągnięcie żywności z urządzenia chłodzącego. zwykle w pośpiechu zmrożone jedzenie ocieplamy poza lodówką, aby przyśpieszyć ten proces. Jest to błąd, ponieważ w ten sposób dany artykuł może stracić znaczną część wartości odżywczych. Najlepszą metodą jest powolne zwiększanie temperatury, czyli przełożenie truskawek z zamrażarki do lodówki. Dobrą praktyką jest osypanie ich cukrem, co dodatkowo zabezpieczy owoce przed nadmiernym oddziaływaniem tlenu. Planując truskawkową ucztę zimą, najlepiej rozpocząć rozmrażanie dzień wcześniej.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.