Awokado, choć samo w sobie nie posiada charakterystycznego smaku, w połączeniu z innymi produktami potrafi stworzyć niebanalną kompozycję kulinarną. Owoc ten cieszy się ogromną popularnością na całym świecie głównie dzięki adekwatnościom prozdrowotnym. W większości sklepów można natknąć się na półki wypełnione tymi zielonymi skarbami. Zanim jednak sięgniemy po jeden z nich, warto wiedzieć, na co należy zwrócić uwagę, jeżeli chcemy przejść do konsumpcji zaraz po powrocie do domu lub w najbliższym czasie.
REKLAMA
Zobacz wideo Chłodnik z ogórka i awokado - nowoczesny klasyk
Jak wybrać awokado? Zwróć uwagę na trzy aspekty
jeżeli planujesz kupić awokado, które będzie można zjeść w najbliższym czasie, zwróć uwagę na trzy rzeczy:
Kolor skórki - powinna być ciemnozielona, a w przypadku niektórych odmian choćby czarna. jeżeli jednak są to plamy, należy zrezygnować z zakupu
Miękkość owocu - jeżeli awokado zbyt łatwo się ugniata, istnieje ryzyko, iż dany egzemplarz jest przejrzały. Twarde z kolei potrzebuje jeszcze trochę czasu, aby dojrzeć.
Szypułkę - w sytuacji, kiedy zdrewniały ogonek z łatwością odpada od owocu, możemy mieć 80 proc. pewności, iż awokado nadaje się do konsumpcji w najbliższym czasie. W celu uzyskania pełnych 100 proc. należy sprawdzić kolor pod szypułką. jeżeli jest zielony, możemy śmiało włożyć produkt do koszyka. Brązowa barwa występuje w przejrzałych egzemplarzach.
Niekiedy będąc w sklepie, nie mamy pomysłu na przygotowanie dania z awokado. W takiej sytuacji można wziąć twardszy owoc, a w razie potrzeby zastosować jedną z domowych metod na przyśpieszenie procesu dojrzewania rośliny. Z kolei jeżeli w markecie znaleźliście idealnie miękkie awokado, ale również nie macie planu na to, jak je wykorzystać, wypróbujcie przepis na pyszną pastę jajeczną z zielonym dodatkiem.
Pasta jajeczna z awokado. Pomysł na śniadanie
Jedną z wielu propozycji śniadaniowych z dodatkiem awokado jest pasta jajeczna. Tę lekką i pożywną masę na kanapki z zieloną wkładką przygotujecie w mgnieniu oka. Zaczynamy oczywiście od ugotowania 5 jajek na twardo (ilość można zmienić wedle uznania). Następnie po ostudzeniu i obraniu ich ze skorupek, kroimy je w drobną kosteczkę lub ścieramy na tarce, używając większych oczek. Do miseczki dodajemy 2 łyżki majonezu, odrobinę soli, pieprzu i słodkiej papryki. Całość mieszamy i przechodzimy do przygotowania awokado, które wyciągamy ze skórki, a następnie kroimy lub dzięki widelca rozcieramy na gładką masę. Miąższ dodajemy do jajek, łączymy ze sobą składniki i gotowe. Na kanapkę warto również położyć szynkę, albo w celu wzmocnienia zielonych doznań zaaplikować plasterek pomidora, lub ogórka. Smacznego.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.