Jak obrać dynię? Ten trik nie wymaga siły ani noża. choćby się nie zmęczysz

kobieta.gazeta.pl 1 miesiąc temu
Dla wielu stanowi niezaprzeczalny, warzywny symbol jesieni. Jak obrać dynię? Zamiast się siłować i męczyć, użyj sprytnej strategi na miarę mistrzów. Odrobina ciepła, a gruba skorupa sama da za wygraną.
Kojarzy się przede wszystkim z amerykańskim świętem Halloween, ale nie tylko. Jesienią, gdy mamy jej pod dostatkiem diametralnie zmienia charakter naszego menu, stanowiąc świetną bazę jak i dodatek do rozmaitych potraw. Bez niej jesień jest bez smaku. Jednak często rezygnujemy z jej zakupu, przerażeni widmem walki z otaczającą ją, twardą skórką.


REKLAMA


Zobacz wideo Kasia Zillmann o rodzinnym odcinku w "Tańcu z gwiazdami". "Ona już ćwiczy"


Jak obrać dynię? Zrobisz to straconych cennych minut w kuchni
To sezonowe warzywo aż żal nie wykorzystać. Jednak zanim przystąpimy do przygotowywania naszych popisowych dań, trzeba się dostać do jej wnętrza. A to już nie lada wyzwanie. Jednak nie ma rzeczy niemożliwych, a z tym trikiem poradzisz sobie choćby z najbardziej twardym egzemplarzem dyni.


Zacznij od pokrojenia jej na grube plastry o grubości ok. 5 cm. Następnie usuń pestki. Tak oczyszczoną i ułożoną na blaszce wyłożonej papierem dynię włóż do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Ważne, aby skórka była skierowana do dołu. Po upływie wyznaczonego czasu, poczekaj, aż lekko ostygnie i przejdź do usuwania skórki, która zmiękczona będzie schodzić jak z płatka.


Pieczenie dyni, fot. Archiwum prywatnePieczenie dyni, fot. Archiwum prywatne


Co można zrobić na gwałtownie z dyni? Pomysły na sycący i sezonowy posiłek
Pieczona dynia to baza idealna do stworzenia obiadu, kolacji lub przekąski. Zrobimy z niej pyszną, kremową zupę, muffinki, placki, a także wykorzystamy jako dodatek do sałatek. Będzie się świetnie komponować ze szpinakowym makaronem z suszonymi pomidorami. jeżeli jednak chcecie urozmaicić sobie jesienny seans filmowy, przygotujcie chrupiące frytki z dyni, które są niecodzienną alternatywą dla ziemniaków oraz batatów. Najlepiej w tym celu sprawdzi się odmiana Hokkaido.


Dynię umyj, pokrój w plastry (1-2 cm), potem w słupki.
Oprósz przyprawami, skrop oliwą i rozłóż luźno na blasze.
Piecz 25-30 minut w 190-200 stopniach Celsjusza (najlepiej termoobieg).
Nie układaj zbyt ciasno. Inaczej się ugotują, zamiast upiec.
Dla chrupkości po 15-20 minutach włącz grill od góry.


Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału