Prawie 200 naukowców z Polski i z zagranicy bierze udział w konferencji poświęconej produkcji i przetwarzaniu żywności. Spotkanie odbywa się w Lublinie i połączone jest z Jubileuszem 20-lecia Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
– Ważnym zagadnieniem będzie dziś między innymi: kwestia marnowania żywności – mówi profesor Monika Sujka, przewodnicząca komitetu organizacyjnego konferencji. – Około 5 milionów ton, czyli około 60 procent całkowitych strat w łańcuchu dostaw. To jest marnowanie żywności. Warta uwagi jest kwestia odzysku substancji bardzo wartościowych pod względem żywieniowym, właśnie z odpadów. Na przykład polifenole, które są substancjami o działaniu często antynowotworowym, mogą być pozyskiwane właśnie z odpadów z przetwórstwa owoców i warzyw.
Konferencja odbywa się w Centrum Kongresowym Uniwersytetu Przyrodniczego przy ul. Akademickiej 15 w Lublinie.
MaTo / opr. PrzeG
Fot. pixabay.com

![Bal Wszystkich Świętych u św. Józefa w Świdnicy [FOTO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/11/bal-Wszystkich-Swietych-sw.-Jozef-Swidnica-3-listopada-2025-19.jpg)











