Halloumi to cypryjski ser, który szturmem podbił serca smakoszy na całym świecie. Zaskakuje swoją teksturą oraz wszechstronnością zastosowania. Nie topi się pod wpływem ciepła, dzięki czemu idealnie nadaje się do grillowania czy smażenia. Jak go podawać i z czym najlepiej smakuje? Poznaj sprawdzone przepisy na pyszne dania z halloumi!
Halloumi – co to za ser?
Halloumi to półtwardy, niedojrzewający ser pochodzący z Cypru. Tradycyjnie wyrabiany jest z mleka owczego, koziego lub mieszanki tych dwóch, choć coraz częściej spotyka się wersje z dodatkiem mleka krowiego. Ma zwartą, sprężystą strukturę i lekko słony smak. Charakterystyczną cechą halloumi jest jego wysoka temperatura topnienia – można go smażyć lub grillować bez obaw, iż się rozpuści. Jego struktura na surowo jest lekko gumowa, natomiast po obróbce termicznej halloumi staje się bardziej miękkie w środku, zachowując przy tym przyjemną jędrność.
Jego smak jest delikatny, lekko słonawy, co sprawia, iż doskonale komponuje się z wieloma innymi składnikami – od świeżych warzyw i owoców, po aromatyczne zioła i pikantne przyprawy. Sekret tkwi w jego neutralności, która pozwala mu absorbować inne smaki, jednocześnie wnosząc do potrawy swój charakterystyczny akcent. jeżeli szukasz sera, który zachwyci Cię swoim smakiem i który możesz wykorzystać na mnóstwo sposobów, koniecznie go spróbuj. Zastanawiasz się, gdzie go kupisz? Sprawdź ofertę sklepu Kaufland na stronie: https://sklep.kaufland.pl/asortyment/produkty-spozywcze/produkty-mleczne-i-jajka/ser/sery-twarde-i-poltwarde/halloumi.html i już dziś wprowadź halloumi do swojego jadłospisu!
Halloumi na patelni – proste i szybkie danie
Najpopularniejszym sposobem przygotowania halloumi jest smażenie lub grillowanie. Wystarczy pokroić ser w plastry o grubości ok. 1 cm i smażyć na rozgrzanej patelni – suchej lub z odrobiną oliwy – aż uzyska złocisty kolor (ok. 2-3 minuty z każdej strony). Tak przygotowanie halloumi idealnie sprawdzi się jako:
- składnik kanapek, wrapów i tortilli;
- zamiennik mięsa w burgerze lub kebabie;
- składnik dania z makaronem;
- dodatek do sałatki;
- szybka przekąska.
Grillowane halloumi – smak lata!
Grillowany ser halloumi to kwintesencja letniego smaku. Jego tekstura sprawia, iż idealnie nadaje się na ruszt – nie topnieje, a przy tym nabiera wyjątkowego aromatu oraz delikatnej, złocistej i chrupiącej skórki. Podczas grillowania możesz dodać do niego ulubione przyprawy, które podkreślą i wzbogacą smak.
Halloumi to świetna alternatywa dla mięsa, która przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom. Doskonale łączy się z grillowaną papryką, pieczarkami czy cukinią, pieczonymi ziemniakami oraz świeżymi sałatkami. Możesz podać halloumi w bułce w jogurtowo-czosnkowym sosie jako wegetariańskiego burgera lub wykorzystać go do przygotowania szaszłyków.
Halloumi na słodko? Czemu nie!
Na Cyprze halloumi bardzo często spożywane jest na słodko w towarzystwie owoców i miodu. Świetnie komponuje się także z dżemami czy syropem klonowym. Podsmażony lub grillowany ser podany ze słodkimi dodatkami pozwoli stworzyć oryginalny deser czy ciekawą przekąskę, która z pewnością zaskoczy Twoich gości.
Halloumi w wersji na słodko możesz przygotować:
- z miodem i orzechami;
- w cieście francuskim z jabłkami i cynamonem;
- z syropem klonowym i owocami leśnymi;
- z dżemem lub konfiturą;
- z grillowanym ananasem, arbuzem, brzoskwiniami lub figami.
Połączenie lekko słonego sera halloumi ze słodkimi dodatkami nie tylko świetnie smakuje, ale też pięknie prezentuje się na talerzu, tworząc kolorową kompozycję.
Halloumi to prawdziwy kulinarny hit – prosty w przygotowaniu, a przy tym smaczny i bardzo uniwersalny. Sprawdza się zarówno w klasycznej, grillowanej wersji, jak i z owocami czy jako dodatek do dań z makaronem. Koniecznie sięgnij po halloumi i eksperymentuj z różnymi połączeniami – z pewnością gwałtownie odkryjesz to ulubione!
Artykuł sponsorowany