

Sitko można znaleźć w niemal każdej kuchni. Jest ono jednym z bardziej przydatnych akcesoriów kuchennych, ale jego mycie może okazać się nieco bardziej problematyczne. Ze względu na drobne dziurki, piana powstała na jego powierzchni z płynu do mycia naczyń jest trudniejsza do spłukania, niż mogłoby się to wydawać. Strumień wody spływa prosto w dół, zamiast rozlewać się po powierzchni sitka, przez co proces ten może być bardziej wymagający. Sprawdź, jak temu zaradzić i nie męczyć się ze spłukiwaniem piany z sitka.
Zastosowanie sitka w kuchni
Sitko kuchenne przydaje się w wielu sytuacjach. Można wykorzystać je, np. do przesiewania, dzięki czemu mąka staje się bardziej napowietrzona i puszysta, a cukier puder zostaje pozbawiony grudek. Przy pomocy sitka można również, m.in.: odsączać płyny od większych, niechcianych cząstek, płukać drobne produkty, takie jak ryż czy kasza, a także przecierać sos podczas jego zagęszczania czy filtrować olej z pozostałych resztek.

Jak gwałtownie spłukać pianę z sitka?
Aby przyspieszyć i ułatwić proces spłukiwania piany z powierzchni sitka podczas jego mycia, wystarczy tylko jedna rzecz — łyżka kuchenna. Należy włożyć ją pod strumień wody w celu jego rozproszenia. Spływająca w ten sposób woda błyskawicznie i bardzo skutecznie spłucze pianę pozostającą na sitku, jednocześnie nie doprowadzając do wzrostu naszego poziomu irytacji. Obejrzyj rolkę i sprawdź, jak to zrobić.