Jak gotować brokuły? Brokuły można przygotować na kilka sposobów, w zależności od tego, czy mamy do czynienia z warzywem świeżym, czy mrożonym. Jak to dokładnie zrobić? Odpowiedzi na wszystkie pytania znajdziesz w naszym artykule.
REKLAMA
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"
Gotowanie brokułów to klucz do zdrowej diety
Gotowanie brokułów, a przede wszystkim - ich spożywanie - to jeden z istotnych elementów utrzymania zdrowej diety. Jak wiemy, nasz codzienny jadłospis powinien bazować na świeżych i zróżnicowanych produktach, a warzywa znajdują w naszej diecie szczególną pozycję.
Dlaczego warto jeść brokuły? Spożywanie brokułów przynosi wiele korzyści dla zdrowia.
Przede wszystkim należy podkreślić to, iż brokuły są pełne cennych witamin i minerałów, których spożywanie jest gwarancją prawidłowego funkcjonowania organizmu. W brokułach znajdziemy sporą dawkę witaminy C, która korzystnie działa na układ odpornościowy człowieka.
Z uwagi na dużą zawartość błonnika pokarmowego, brokuły oddziałują korzystnie również na układ trawienny człowieka.
Jak ugotować brokuł i jaki wybrać?
Jak ugotować brokuł i jaki wybrać? w okresie zawsze warto stawiać na świeże warzywa, ponieważ są one wtedy najsmaczniejsze. Wybierając brokuł, warto przede wszystkim zwrócić uwagę na jego kolor. Warzywo powinno być intensywnie zielone. Wszelkie przebarwienia bądź uszkodzenia powinny być dla nas sygnałem ostrzegawczym. Warto zwrócić uwagę również na to, aby poszczególne różyczki brokułu były jędrne i zwarte. Łodyga i liście również powinny być w dobrym stanie, ponieważ potwierdzają, iż sięgamy po świeże warzywo.
Przed gotowaniem brokuł dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, usuwając z niego wszelkie zanieczyszczenia.
Brokuł dzielimy na różyczki o podobnej wielkości. Jest to bardzo ważne, ponieważ daje gwarancję, iż nasze brokuły będą gotowe w tym samym czasie.
Brokuł gotujemy w osolonym wrzątku.
Czas gotowania jest bardzo krótki. W zależności od wielkości poszczególnych różyczek może wynosić jedynie 2-3 minuty.
Stopień miękkości brokułu najłatwiej sprawdzać widelcem.
Ugotowane warzywo przekładamy do miski z lodowatą wodą. Ten prosty trik pozwala na zakończenie procesu gotowania oraz sprawia, iż warzywo zachowuje swój intensywny kolor.
Zobacz też: Taka marynata do schabowego jest bezkonkurencyjna. A ci, co nie wiedzą, dalej używają mleka lub maślanki
Jak gotować brokuł mrożony?
Jak gotować brokuł mrożony? Gotowanie brokułów mrożonych ma wiele zalet. Jest bardzo szybkie, dzięki czemu w krótkim czasie możemy uzyskać smakowity i zdrowy dodatek do dania głównego. Brokuły mrożone są łatwo dostępne i można je nabyć niemal w każdym sklepie spożywczym.
Gotowanie brokułów mrożonych to banalnie prosta czynność:
Wystarczy wrzucić kawałki mrożonego brokułu na gotującą się, osoloną wodę.
Mrożony brokuł również gotuje się bardzo szybko. W zależności od wielkości poszczególnych kawałków czas gotowania brokułów mrożonych zamyka się zwykle w przedziale między 3 a 5 minut.
Im krócej gotujemy brokuły, tym więcej cennych witamin i minerałów zostaje wewnątrz warzywa.
Po ugotowaniu brokuły należy odcedzić i przelać zimną wodą. Wpływa to m.in. na zachowanie chrupkości i adekwatnej konsystencji warzywa, ponieważ pozwala na zatrzymanie procesów gotowania.
Jak ugotować brokuły na parze?
Na koniec odpowiedzmy sobie jeszcze na pytanie, jak ugotować brokuły na parze? Warto wiedzieć, iż gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod obróbki termicznej. Na parze możemy gotować zarówno brokuł świeży, jak i mrożony.
Aby ugotować świeży brokuł na parze, wystarczy w garnku zagotować wodę, a następnie umieścić na nim parowar. Do parowaru wkładamy różyczki brokułu, zachowując równe odległości między nimi. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy przez ok. 5-7 minut, do momentu, aż poszczególne kawałki będą miękkie, ale wciąż jędrne.
Podobnie postępujemy z brokułem mrożonym. Pamiętajmy - przed gotowaniem nie ma konieczności rozmrażania warzywa.
Gotowany brokuł można spożywać na wiele sposobów. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub składnik zdrowej sałatki. Możemy połączyć go z różnymi innymi warzywami i uzyskać nie tylko smaczną, ale także zdrową i niskokaloryczną przekąskę. Brokuł dobrze komponuje się m.in. z serem feta, gruszką i prażonymi ziarnami słonecznika.
Jak często gotujesz brokuły? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.