Jajka w sosie tatarskim

gotujzcukiereczkiem.pl 1 rok temu

Jajka w sosie tatarskim to pyszny pomysł na podanie jajek. Takie jajka w sosie możemy podać na wielkanocne śniadanie, przekąskę na imprezie czy spotkaniu rodzinnym, zwykłą kolację czy śniadanie. Prezentują się bardzo elegancko i smakują wszystkim. Poza tym są szybkie do przygotowania i można je przygotować wcześniej.

Sos tatarski to sos powstały głównie z połączenia majonezu, śmietany, drobno posiekanych marynowanych pieczarek i ogórków konserwowych. Wszystkie te składniki odmierzamy w równych proporcjach. Pasuje do jajek, mięsa czy ryb.

Jajka w sosie tatarskim

Więcej przepisów na podanie jajek

  • Sałatka z tortellini, jajkiem i szynką
  • Jajka faszerowane pieczarkami
  • Sałatka jajeczna
  • Pasta kanapkowa z łososia i jajek

Jajka w sosie tatarskim

To jajka w kremowym sosie o lekko ostrym smaku, który powstaje z połączenia majonezu, kwaśnej śmietany, ogórków i pieczarek. Jajka w sosie tatarskim pasują idealnie na wielkanocne śniadanie.

Jajka w sosie tatarskim

Składniki:

  • 1/2 szklanki posiekanych drobno marynowanych pieczarek,
  • 1/2 szklanki posiekanych drobno ogórków konserwowych,
  • 1/2 szklanki majonezu,
  • 1/2 szklanki śmietany 18%,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1/2 łyżeczki octu winnego,
  • 1 mała dymka ze szczypiorkiem (opcjonalnie),
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • szczypta cukru,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta słodkiej i ostrej papryki,
  • DODATKOWO:
  • 8 jajek ugotowanych na twardo

Przygotowanie:

Szklanka o pojemności 250ml.

Pieczarki i ogórki odsączamy z zalewy. Następnie drobno je siekamy i odmierzamy potrzebną ilość. W misce umieszczamy majonez, śmietanę, koperek i pokrojone pieczarki oraz ogórki. Dodajemy musztardę, ocet i koperek. Mieszamy do połączenia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, słodką i ostrą papryką. Sos przekładamy do zamkniętego pojemniczka i odstawiamy na min. 1h do lodówki, aby się przegryzł.

Następnie sos przekładamy do płaskiego naczynia i układamy na nim połówki ugotowanych jajek na twardo. Wierzch możemy oprószyć zmielonym pieprzem i posiekanym koperkiem. Życzę smacznego!

Jeśli przygotujesz jajka w sosie tatarskim to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeżeli oznaczysz mnie również na Facebooku lub
:

#GotujZCukiereczkiem


Ogórki Pieczarki


#jajka #śmietana 18% #sylwester #Wielkanoc

Idź do oryginalnego materiału