Jajka w sosie tatarskim to pyszny pomysł na podanie jajek. Takie jajka w sosie możemy podać na wielkanocne śniadanie, przekąskę na imprezie czy spotkaniu rodzinnym, zwykłą kolację czy śniadanie. Prezentują się bardzo elegancko i smakują wszystkim. Poza tym są szybkie do przygotowania i można je przygotować wcześniej.
Sos tatarski to sos powstały głównie z połączenia majonezu, śmietany, drobno posiekanych marynowanych pieczarek i ogórków konserwowych. Wszystkie te składniki odmierzamy w równych proporcjach. Pasuje do jajek, mięsa czy ryb.
Jajka w sosie tatarskim
Więcej przepisów na podanie jajek
- Sałatka z tortellini, jajkiem i szynką
- Jajka faszerowane pieczarkami
- Sałatka jajeczna
- Pasta kanapkowa z łososia i jajek
Jajka w sosie tatarskim
To jajka w kremowym sosie o lekko ostrym smaku, który powstaje z połączenia majonezu, kwaśnej śmietany, ogórków i pieczarek. Jajka w sosie tatarskim pasują idealnie na wielkanocne śniadanie.
Jajka w sosie tatarskim
Składniki:
- 1/2 szklanki posiekanych drobno marynowanych pieczarek,
- 1/2 szklanki posiekanych drobno ogórków konserwowych,
- 1/2 szklanki majonezu,
- 1/2 szklanki śmietany 18%,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1/2 łyżeczki octu winnego,
- 1 mała dymka ze szczypiorkiem (opcjonalnie),
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- szczypta cukru,
- sól,
- pieprz,
- szczypta słodkiej i ostrej papryki,
- DODATKOWO:
- 8 jajek ugotowanych na twardo
Przygotowanie:
Szklanka o pojemności 250ml.
Pieczarki i ogórki odsączamy z zalewy. Następnie drobno je siekamy i odmierzamy potrzebną ilość. W misce umieszczamy majonez, śmietanę, koperek i pokrojone pieczarki oraz ogórki. Dodajemy musztardę, ocet i koperek. Mieszamy do połączenia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, słodką i ostrą papryką. Sos przekładamy do zamkniętego pojemniczka i odstawiamy na min. 1h do lodówki, aby się przegryzł.
Następnie sos przekładamy do płaskiego naczynia i układamy na nim połówki ugotowanych jajek na twardo. Wierzch możemy oprószyć zmielonym pieprzem i posiekanym koperkiem. Życzę smacznego!