Jagodzianki jak za starych, dobrych czasów. Przepis dostałam od babci

g.pl 3 dni temu
Prosty przepis na pulchne i pyszne jagodzianki tkwi w prostocie. Zamiast szukać wymyślnych kombinacji smakowych, lepiej zaufać babcinym zapiskom. Zobacz, jak przyrządzić najpyszniejszą wariację letniego przysmaku, który z każdym kęsem pozwala nam przenieść się myślami do beztroskich czasów dzieciństwa.
Sezon na jagody trwa w najlepsze, a miłośnicy tych leśnych smakołyków nieustannie zacierają ręce, ponieważ krzewy najmocniej owocują w lipcu. W piekarniach już zaczęły pojawiać się pierwsze jagodzianki. Ich ceny potrafią niekiedy przyprawić o zawrót głowy, dlatego warto własnoręcznie przyrządzić ten przysmak w domu. W tym celu najlepiej sięgnąć po sprawdzony babciny przepis. Drożdżówki wykonane według tej receptury zawsze się udają i znikają z talerzyka w mgnieniu oka.


REKLAMA


Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]


Jagodzianki - przepis babci, który nigdy nie zawodzi. Te bułeczki rozpływają się w ustach
Jednym z najpopularniejszych symboli lata, jeżeli chodzi o kulinarne przysmaki, są jagodzianki. Wielu osobom kojarzą się one z beztroskimi latami dzieciństwa. Nic więc dziwnego, iż ich sława nieustannie przybiera na sile. Fenomen tych drożdżówek bez wątpienia polega również na ich wyrazistym smaku, a co najważniejsze, są niezwykle proste w przygotowaniu. Oprócz 400 g świeżych owoców, 2 łyżek cukru i 1 łyżki mąki ziemniaczanej potrzebujesz również:


580 g mąki pszennej
250 ml mleka
50 g świeżych drożdży
3 jajka
130 g masła
130 g cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli


Z wyżej wymienionych składników przyrządzisz nie tylko ciasto, ale także kruszonkę, która dodatkowo udoskonali smak wypieku.
Zobacz też: Domowa lemoniada, czyli przepis na szybkie orzeźwienie w upalny dzień. Jak ją zrobić?
W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Do miski wsyp pokruszone 50 g drożdży, dodaj do nich 2 łyżki cukru i 3 łyżki mąki. Całość zalej 100 ml delikatnie podgrzanego mleka, a następnie dokładnie wymieszaj. Zaczyn odstaw i poczekaj ok. 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. W tym czasie do innej miseczki wysyp 500 g mąki pszennej, 80 g cukru, szczyptę soli i 1 łyżeczkę cukru wanilinowego. Na koniec dodaj dwa jajka, 150 ml mleka w temperaturze pokojowej oraz przyrządzony wcześniej rozczyn. Tak połączone składniki zacznij wyrabiać ręką, aż powstanie zbita masa. Kolejnym krokiem jest dodanie do ciasta 80 g roztopionego, przestudzonego masła. Produkty ponownie dokładnie wymieszaj, do momentu aż poczujesz pod palcami, iż roztwór jest gładki i elastyczny. Kuleczkę należy umieścić w miseczce i nakryć ścierką. W czasie kiedy ciasto będzie wyrastać - ok. 1 godzinę - można zabrać się za przygotowanie farszu oraz kruszonki.


Kruszonka na jagodzianki. Bez chrupkiej posypki wypiek traci na wartości. Nie zapomnij o niej
Trudno powiedzieć, która część jagodzianek jest najważniejsza, ponieważ na smak wypieku składają się w głównej mierze dwa czynniki - ciasto i farsz. Ważnym elementem jest również kruszonka. Zanim jednak przejdziesz do jej przyrządzania, najpierw przygotuj odpowiednio owoce. Przed poddaniem jagód obróbce termicznej, w pierwszej kolejności dokładnie je umyj, a następnie przesyp do miseczki i "dopraw" cukrem oraz mąką ziemniaczaną. Podczas mieszania uważaj, żeby nie zgnieść owoców.
Wyrośnięte, rozwałkowane ciasto należy podzielić na równe części, z których wycinamy mniejsze kawałki drożdżówek. Do środka włóż wedle uznania owoce i dokładnie zaklej brzegi, aby nic ze środka nie uciekło poza wypiek. Bułeczki rozłożone na blaszce w odstępach posmaruj roztrzepanym jajkiem, a następnie posyp kruszonką, którą przygotujesz w kilka minut. Wystarczy, iż 50 g masła utrzesz razem z 80 g mąki i 50 g cukru. Jagodzianki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut. Pamiętaj, aby nie otwierać drzwiczek w trakcie pieczenia, inaczej ciasto może wyjść zakalcowate.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału