Jaglanka to idealny posiłek dla osób będących na diecie - jest zdrowa, lekka, ale też pożywna. Słynie z zawartości cennych wartości odżywczych, a odpowiednio przygotowana zachwyca swoim smakiem. Czas rozwiać wszelkie wątpliwości dotyczące jej przygotowania.
Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?
Warto jeść kaszę jaglaną, ponieważ stanowi źródło witaminy B. Ponadto zawiera minerały, tj. wapń, fosfor, potas, żelazo. Oprócz tego w swoim składzie ma także lecytynę oraz krzemionkę.
Ten produkt słynie z adekwatności oczyszczających. Pomaga w usuwaniu z organizmu nadmiaru toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii.
Regularnie spożywana kasza jaglana pomaga w zachowaniu dobrego stanu skóry, włosów i paznokci, dzięki wspomnianej krzemionce. Cera staje się gładka, kosmyki odżywione, a paznokcie wzmocnione. Wzmocnieniu ulegają także kości i zęby.
Ze względu na dużą ilość antyoksydantów przypisuje się jej adekwatności przeciwutleniające. W związku z tym wolne niweluje wolne rodniki. Zmniejszamy zatem ryzyko zachorowania na nowotwory. Ponadto dieta bogata w kaszę jaglaną pomaga w leczeniu chorób serca czy układu pokarmowego.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Ile czasu gotować owsiankę? Przez zbyt długie gotowanie traci wszystkie witaminy
Prosty trik na pozbycie się goryczki z kaszy jaglanej
Goryczkę z jaglanki możemy usunąć dzięki prostemu trikowi przed gotowaniem. Wsypujemy kaszę jaglaną na sitko i najpierw przepłukujemy ją obficie zimną wodą, a potem wrzątkiem.
Potem pozostaje nam ugotowanie tego produktu. Możemy zalać go małą ilością wrzątku i mieszać do momentu, aż zrobi się miękki. Niektórzy zalewają ziarenka wrzącą wodą, zostawiając 1 cm "zapasu". Dzięki temu kasza jaglana wchłania płyn.
Będzie sypka i jeszcze lepsza w smaku, jeżeli zawiniemy garnek w ścierkę i koc, odstawiając go na 1-2 godziny.
Propozycje podania jaglanki
Jaglankę można jeść na słodko. Wówczas gotujemy ją na mleku np. z dodatkiem kakao, miodu czy syropu klonowego. Dodajemy do niej bakalie, świeże lub suszone owoce.
Ugotowaną kaszę jaglaną warto choćby zmiksować i przygotować z niej budyń albo koktajl. Możemy też wykorzystać ją jako bazę do ciasta, placków czy naleśników.
W wersji wytrawnej z powodzeniem zastępuje ryż albo ziemniaki. Wspaniale smakuje z duszonymi warzywami bądź z sosami i z mięsem.
Zobacz też:
Ta ryba jest tańsza od dorsza, a równie zdrowa i ma mało ości
Dorzuć do zupy i do sałatki. Ma więcej żelaza niż jarmuż i ułatwia odchudzanie
Mało kto zna ten zdrowy ser. Ma orzechowy posmak i pochodzi z Polski