Jadalny, ale mało znany grzyb. Grzybiarze omijają go szerokim łukiem, a znawcy uważają, iż to rarytas

g.pl 1 miesiąc temu
Ten grzyb nie cieszy się dużą popularnością w naszym kraju. Szczególnie często można spotkać go w lasach iglastych, w okolicy świerków czemu zawdzięcza swoją nazwę. Co jeszcze o nim wiadomo i czy warto zwracać na niego uwagę? Sprawdzamy.
Miłośnicy grzybobrania zacierają już ręce na nadchodzący sezon. Już niebawem w polskich lasach zaroi się od grzybiarzy, którzy wyruszą na poszukiwania leśnych skarbów. Warto zatem zwrócić uwagę na sarniaka świerkowego, którego możemy spotkać w naszym kraju.


REKLAMA


Zobacz wideo Drogie grzyby rosną w centrum miasta! Są jednymi z najsmaczniejszych


Czy sarniak świerkowy jest jadalny?
Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy sarniak świerkowy jest jadalny? Jak się okazuje, odpowiedź na to pytanie jest twierdząca, choć nie każdy będzie zachwycony specyficznym smakiem tego grzyba oraz jego nietypową konsystencją.


Sarcodon imbricatusAutorstwa Jerzy Opioła - Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25140937


Sarniak świerkowy ma nieco gorzkawy posmak, który jest mocno wyczuwalny szczególnie w przypadku starszych, nieco bardziej łukowatych grzybach. Z tego też powodu zaleca się, aby do spożycia zbierać młode okazy. Warto także zaznaczyć, iż niektóre źródła informują, iż sarniak świerkowy jest grzybem jadalnym warunkowo. Co to oznacza? Przed spożyciem należy poddać go dokładnej obróbce termicznej, aby nie narazić się na zatrucie pokarmowe.
Podczas grzybobrania należy pamiętać, aby nie pomylić sarniaka świerkowego z innymi grzybami, które są niejadalne. Mowa tutaj np. o sarniaku dachówkowatym, który jest zdecydowanie odradzany do spożycia. Nie da się zatem ukryć, iż podczas grzybobrania konieczne jest zachowanie szczególnej ostrożności. Najlepiej wybrać się na grzyby z doświadczonym grzybiarzem.


Sarniak świerkowy – grzyb, którego dość łatwo rozpoznać
Jak wspomnieliśmy już wcześniej, sarniak świerkowy występuje w lasach iglastych i najczęściej rośnie w pobliżu świerków. Możemy go spotkać od sierpnia do października. Jest on obecny na glebach kwaśnych.


Sarcodon imbricatusAutorstwa Holger Krisp - Praca własna, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15977424


Sarniak świerkowy ma dość charakterystyczny wygląd. Szarobrązowy lub brunatny kapelusz, który pokryty jest dachówkowato ułożonymi łuskami. Kapelusz tego grzyba jest dość duży, bowiem jego średnica może wynosić choćby 15 centymetrów. Sarniak świerkowy ma gruby, jasnobrązowy trzon o cylindrycznym kształcie. Pod kapeluszem nie znajdziemy blaszek, ale kolce. Miąższ tego grzyba ma natomiast zwartą strukturę i jasnobrązowy kolor.


Sarniak świerkowy – przepisy, które warto znać
Oczywiście sarniak świerkowy będzie świetnie smakował przyrządzony na maśle. Grzyb należy przygotować i obgotować. Następnie suszymy go i kroimy w plastry. Smażymy na maśle z natką pietruszki i czosnkiem. Tak przyrządzony grzyb sprawdzi się jako dodatek do ziemniaków czy mięs.


Sarniaka świerkowego możemy także zamarynować w occie i przechowywać przez kilka miesięcy. W takiej formie dobrze sprawdzi się jako przystawka na zimno.
Wielbiciele zup mogą natomiast użyć sarniaka świerkowego do przygotowania zupy krem. Grzyby obgotowujemy, a następnie blendujemy z bulionem warzywnym i podsmażonym czosnkiem oraz cebulą. Całość doprawiamy śmietaną i tymiankiem. Taka zupa krem z sarniaka świerkowego świetnie sprawdzi się na chłodne, jesienne wieczory.
Nie da się zaprzeczyć, iż sarniak świerkowy to dość niedoceniany grzyb, który warto wypróbować w naszej kuchni. Pamiętajmy jednak, aby do spożycia wybierać młode okazy, które następnie należy dobrze ugotować. To jak, skusicie się na spróbowanie sarniaka świerkowego?
Zobacz też: Zupa krem z białych warzyw to ulubione danie z restauracji wielu osób. Jak ją zrobić w domu?
Idź do oryginalnego materiału