Jadali ją wojownicy i średniowieczni święci. Zastąp nią zwykłą mąkę. W spodniach poczujesz luz

kobieta.gazeta.pl 3 tygodni temu
Po latach zapomnienia wraca do łask i dziś wiele osób nazywa ją najzdrowszą mąką. Jak jest faktycznie? Jego adekwatności odżywcze doceniali już starożytni wojownicy, a dziś coraz częściej sięgają po niego osoby dbające o zdrowie. Czy mąka orkiszowa jest zdrowa?
Orkisz to odmiana pszenicy znana od tysięcy lat. W starożytności orkiszowe dania serwowano m.in. gladiatorom i wojownikom. Nad zdrowotnymi adekwatnościami orkiszu w średniowieczu rozpisywała się też św. Hildegarda z Bingen (z tego powodu nazywa się go czasem "pszenicą św. Hildegardy"). Z biegiem wieków i lat popadł w zapomnienie, wypierany przez łatwiejszą w uprawie klasyczną pszenicę. Do czasu. Dziś największym zainteresowaniem, zarówno jeżeli chodzi o uprawy, jak i klientelę, cieszy się przede wszystkim wśród miłośników żywności ekologicznej i organicznej. Jego popularność jednak rośnie.


REKLAMA


Zobacz wideo Oto najlepszy przepis na chrupiący, domowy chleb!


Czy orkisz jest zdrowszy od pszenicy? Od witamin po cenne aminokwasy
Mąka orkiszowa ma wyższą wartość odżywczą od tradycyjnej pszennej. Jak podają dietetycy.org.pl, białko orkiszu jest łatwiej trawione i przyswajane. W 100 g mąki znajdziesz od 11 do choćby 16 g białka (wartość zależy od typu - im wyższy, tym więcej białka). Jak podkreśla Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, jest też dobrym źródłem cennych aminokwasów egzogennych, przede wszystkim lizyny, leucyny, izoleucyny i treoniny, których organizm samodzielnie nie wytwarza. Orkisz dostarcza też:


witaminy z grupy B,
miedź,
magnez,
potas,
selen,
żelazo,
cynk.


Ma też więcej antyoksydantów od klasycznej pszenicy, choć różnice bywają niewielkie. Z kolei dzięki wysokiej zawartości błonnika produkty na bazie orkiszu sycą na dłużej, pobudzają też metabolizm.
Dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych orkisz może być wykorzystywany jako element zdrowej, dobrze zbilansowanej diety
- czytamy na dietetycy.org.pl.


orkisz (zdjęcie ilustracyjne)fot. pixabay/gaetano28


Kto powinien sięgać po orkisz, a kto go unikać? Sprawdzi się nie tylko na diecie
Idealnie sprawdzi się u osób dbających o linię, ale też pragnących zdrowo się odżywiać. Orkisz może też wykazywać korzystne działanie u osób z nadwagą, otyłością, cukrzycą typu 2, zaparciami i problemami jelitowymi (poprawia mikroflorę). Otręby orkiszowe z kolei zmniejszają odkładanie się złogów cholesterolowych, czyli kamieni żółciowych.
Spożywanie produktów o większej zawartości błonnika wydłuża czas poczucia sytości i sprzyja lepszej kontroli masy ciała
- czytamy na ncez.pzh.gov.pl. Choć orkisz ma lepiej przyswajalny gluten od tradycyjnej pszenicy, wciąż powinny unikać go osoby z celiakią i z alergią.


Do czego można wykorzystać mąkę orkiszową? Jedz też kasze i makarony
Orkisz wykorzystywany jest przede wszystkim do produkcji mąki. Z niej produkuje się pieczywo, ale też kasze, makarony, chrupkie "chlebki" albo ciastka. Jak wykorzystać orkisz w kuchni? Mąki używaj tak samo, jak zwykłej pszennej: do wypieków, pierogów, naleśników, domowego pieczywa, a choćby zagęszczania zup i sosów. Najlepsza będzie mąka orkiszowa z pełnego ziarna, jak najmniej przetworzona. W jadłospisie warto uwzględnić też orkiszowe otręby (np. jako dodatek do jogurtu, owsianki, ciastek), kaszę orkiszową i makarony z orkiszowej mąki.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału