Jabłka do ciast i na domowy sok. Bez dwóch zdań te odmiany są najlepsze

top.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Jabłka królują w kuchniach wielu osób. Przygotowujemy z nich pyszne ciasta, a także świeżo wyciskane soki. Nie wszystkie owoce są jednak sobie równe. Jedne zachwycają soczystością, a jeszcze inne aromatem. Znajdziemy również takie łączące obie te cechy i to właśnie one najbardziej nadają się do domowych wypieków i napojów. Sprawdź, o jakie odmiany chodzi.

Odmiana jabłek ma znaczenie. To właśnie ten niepozorny czynnik decyduje o tym, jak będzie smakowała nasza szarlotka albo świeżo wyciskany sok. Warto więc wiedzieć, które owoce wybrać, żeby w pełni wydobyć ich potencjał w kuchni.

Jakie jabłka są najlepsze do słodkich soków?

Jeśli chcesz, żeby twój sok był słodki i to bez dodatku ani grama cukru, to konieczne wybierz jabłka Jonagold, Golden Delicious, Gala czy Szampion. W swoim składzie mają duże ilości cukrów naturalnych.

Te odmiany cechuje soczysty, miękki miąższ, także bez problemu wyciśniemy je w tradycyjnej sokowirówce, ale też w wyciskarce wieloobrotowej. Uzyskamy wówczas jasnożółty, aromatyczny sok z naturalną słodyczą, idealny do picia zarówno na ciepło, jak i na zimno.

W przypadku wyciskarek dobrze sprawdzą się również odmiany średnio twarde, tj. Rubin, Delikates, Idared. Urządzenie może mieć problem z wyciśnięciem zbyt twardych albo mączystych jabłek, które dają więcej miąższu niż soku.

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Jak usunąć tłuszcz z okapu? Domowy sposób na czysty okap kuchenny

Te jabłka są najlepsze do kwaskowatych soków i wypieków

Najczęściej wybieraną odmianą jabłek do szarlotek jest kwaśna Szara Renata. Zamiast niej możemy użyć do wypieków Antonówki lub Glostera.

Te odmiany nadają się również do soków. Będą one miały kwaskowaty, wyrazisty smak. Takie kwaśne jabłka warto łączyć z innymi owocami, tj. gruszki czy marchewki. Można do nich dodawać też przyprawy korzenne.

Taki kwaśny sok jest lepszy, jeżeli chcemy go pasteryzować. Wytrzyma dużej niż słodki napój, a w swoim składzie będzie miał więcej witaminy C.

Nie ograniczaj się do jednej odmiany. Mieszaj jabłka

Wspaniałym pomysłem może okazać się łączenie kilku odmian jabłek do soku. Robiąc taką mieszankę, uzyskamy idealny, słodko-kwaśny napój o głębokim aromacie.

I tak przykładowo warto połączyć Szampiona z Antonówką, Galę z Glosterem albo Jonagolda z Rubinem. Dzięki temu sok będzie miał zbilansowany smak, idealną konsystencję i naturalną słodycz przełamaną delikatną kwasowością.

Zobacz też:

Ubrania i ręczniki będą mięciutkie, jak w hotelu. Wystarczy, iż dodasz do prania to

Te rzeczy spowalniają starzenie się. I wszystkie są za darmo

Rozsyp to w ogrodzie, a kleszcze wyniosą się, gdzie pieprz rośnie

Idź do oryginalnego materiału