Iście królewski jabłecznik z budyniem. Jedyny prawdziwy przepis

g.pl 1 dzień temu
Tradycyjna szarlotka na bazie soczystych jabłek jest stałym bywalcem w wielu polskich domach. Istnieje jednak inna, wzbogacona odmiana jabłecznika, którą nazywa się "królewską". Jak zrobić to pyszne ciasto i z czym je podawać?
Gdyby pokusić się o wytypowanie najbardziej tradycyjnego polskiego wypieku, to jabłecznik z pewnością znalazłby się w ścisłej czołówce. Przepyszne kruche ciasto z rodzimymi soczystymi jabłkami można podać przy każdej okazji - zawsze będzie strzałem w dziesiątkę!


REKLAMA


Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem


Jabłecznik królewski, czyli wyjątkowa wersja kultowego wypieku
Królewska odmiana jabłecznika często zawiera dodatkowe warstwy z budyniu lub bezy. zwykle ciasto ma kruchy spód, a na wierzchu układane są prażone jabłka, które nierzadko wzbogacane są o aromatyczne dodatki, takie jak cynamon, goździki czy wanilia. Całość można udekorować delikatną kruszonką lub posypką cukrową.


Podobnie jak tradycyjna wersja szarlotki, jabłecznik królewski jest często przygotowywany na specjalne okazje, ponieważ łączy w sobie prostotę z nieco bardziej wyrafinowaną formą i smakiem. Może być serwowany tak na ciepło, jak i na zimno. Świetnie smakuje z dodatkiem bitej śmietany lub lodów waniliowych.
Jabłecznik królewski z kremem budyniowym i kruszonką
Składniki:
Ciasto kruche:


300 g mąki pszennej
200 g masła (zimnego)
100 g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli


Masa jabłkowa:


1 kg jabłek (najlepiej kwaśnych, np. szara reneta)
2 łyżki cukru (do smaku)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka soku z cytryny


Krem budyniowy:


500 ml mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru)
3 łyżki cukru
1 łyżka masła


Kruszonka:


100 g mąki
50 g masła
50 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego


Przygotowanie:


W misce wymieszaj mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło i żółtka.
gwałtownie zagnieć ciasto, aż składniki się połączą. Podziel ciasto na dwie części (1/3 i 2/3). Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki.
Skrop je sokiem z cytryny, dodaj cukier i cynamon. Wymieszaj, a następnie praż na małym ogniu przez około 10 minut, aż zmiękną. Odstaw do ostygnięcia.
Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając cukier.
Po ugotowaniu dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostudzenia.
Większą część ciasta (2/3) rozwałkuj i wyłóż nią spód formy (ok. 25 x 35 cm), wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Podpiecz spód przez 15 minut w temperaturze 180°C, aż będzie lekko złocisty.
Na podpieczony spód wyłóż masę jabłkową, a następnie równomiernie rozprowadź krem budyniowy.
Zmiksuj masło, mąkę, cukier i cukier wanilinowy, aż powstanie sypka kruszonka.
Na wierzchu kremu budyniowego rozkrusz pozostałe schłodzone ciasto kruche (1/3) oraz posyp kruszonką.
Piecz całość przez około 40-45 minut w temperaturze 180°C, aż wierzch będzie złocisty.
Idź do oryginalnego materiału