Kotlety mielone to popularne danie na polskich stołach. Uwielbiamy je w towarzystwie ziemniaków oraz surówek. Choć proste w przygotowaniu, mają swoje zasady. Każdy składnik pełni określoną rolę, więc jeżeli zamierzamy coś zmienić w przepisie, musimy wiedzieć, iż prawdopodobnie wpłynie to na całość. Aby wyszły perfekcyjnie, warto pamiętać o jednej ważnej wytycznej. Chodzi o odpowiednią liczbę jajek. Lepiej nie robić tego na "oko".
REKLAMA
Zobacz wideo Aga i Karolina z Love Never Lies przez 2 lata ukrywały związek. "Przed rodziną, znajomymi, w pracy, wszędzie" [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]
Ile jajek na 0,5 kg mięsa mielonego? Zapamiętaj tę banalnie prostą zasadę
Cebula dodana do kotletów sprawia, iż stają się one soczyste dzięki sokowi, który wydziela się podczas smażenia. Z kolei namoczone pieczywo działa jako spulchniacz, a mleko neutralizuje zapach smażonej wieprzowiny. Jajka odgrywają kluczową rolę w przygotowywaniu kotletów mielonych. Sprawiają, iż masa jest jednolita i kotlet się nie rozpada.
Idealna proporcja to 2 jajka na 1 kg mięsa. Wielu nie zdaje sobie sprawy, jak ważna jest ta zasada. Jej złamanie zaważy na finalnym efekcie dania. Zbyt mała ich liczba sprawi, iż kotlety będą suche, a za duża spowoduje, iż staną się zbyt twarde i sklejone.
mięso mielone / jajko Natalya Ugryumova / Getty Images/istock.com
Sekret idealnych kotletów mielonych. Tak zaskoczysz rodzinę
Klasyczne kotlety mogą zyskać jeszcze więcej na smaku. Jak to możliwe? Wszystko dzięki takim dodatkom jak cebula, czosnek, przyprawy, ale także tym nieco bardziej niecodziennym jak ziemniaki. Właśnie ten ostatni składnik doda im wilgotności i lekkości oraz większej wyrazistości w smaku. Alternatywnie możesz dodać kaszę manną - kotlety będą o delikatniejsze i pulchniejsze.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.