Idealnie usmażone pieczarki. Wystarczy prosty trik

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Jak obierać pieczarki- Pyszności/ źródło: Canva


Zastanawiałeś się kiedyś nad tym, dlaczego pieczarki ciemnieją? Na taki stan rzeczy, istotny wpływ ma kilka istotnych czynników, w tym smażenie. Sprawdź, co musisz zrobić, by cieszyć się tym najlepszym smakiem pieczarek.

Dlaczego pieczarki ciemnieją?

Nie ulega żadnej wątpliwości, iż smażona wersja pieczarek stanowi świetny dodatek do wielu popularnych dań. Te, które zakupisz w sklepie, są świeże, piękne i jędrne. Wszystko ulega zmianie o 180 stopni, w momencie ich smażenia. Okazuje się, iż ich odpowiednie przygotowanie, dla wielu stanowi poważne wyzwanie. Uwalniają się z nich duże ilości wody, a same pieczarki stają się ciemne. Sprawdź, co musisz zrobić.

Jak obierać pieczarki- Pyszności/ źródło: Canva

Chcąc odpowiedzieć sobie na pytanie, dlaczego pieczarki ciemnieją podczas smażenia, musisz wziąć pod uwagę kilka istotnych kwestii, które powodują taki stan rzeczy. Czy wiesz, iż nie ma konieczności ich obierania ze skórki? jeżeli wydają się świeże i nie ma widocznych przebarwień, to obieranie wcale nie jest konieczne. Wystarczy, iż przetrzesz je ściereczką. Największym błędem jest jednak ich smażenie, a adekwatnie to ich przyprawienie.

Nie popełniaj tego błędu podczas smażenia pieczarek!

Okazuje się, iż często popełnianym błędem, który pozwoli ci odpowiedzieć na pytanie, dlaczego pieczarki ciemnieją, jest ich solenie. Najczęściej popełnianym błędem jest ich przyprawianie, od razu po wrzuceniu na patelnię. Taki patent powoduje, iż niemal od razu puszczają wodę i stają się ciemne. Dlatego też najlepiej będzie je posolić, tuż po zdjęciu z patelni. Dzięki temu będą wyróżniać się lekko chrupiącą powierzchnią i adekwatnym kolorem.

Jak smażyć pieczarki? – Pyszności; foto: Canva

W jakiej jeszcze formie można spożywać pieczarki?

Warto podkreślić, iż smażone pieczarki to niejedyna opcja ich spożywania. Niektórzy robią to na surowo. Muszą one jednak spełniać pewne wymagania. Najważniejsza jest przede wszystkim świeżość i skórka pozbawiona przebarwień. Pamiętaj, iż pieczarki są ciężkostrawne. Dlatego też, w twoim przypadku, konieczna może być ich obróbka termiczna. Nie podejmuj, w związku z tym, zbędnego ryzyka.

Lubisz pieczarki? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na sakiewki schabowe z pieczarkami w sosie własnym:

Idź do oryginalnego materiału