Idealnie soczyste kotlety mielone zrobisz dzięki temu składnikowi. To patent Jakuba Kuronia

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Pieczarki - Pyszności; foto: Canva


Jakub Kuroń uwielbia wykorzystywać proste składniki w nieoczywisty sposób. Szczypta pomysłowości, odrobina kreatywnego myślenia i dania takie, jak kotlety mielone powstają w zupełnie nowej, totalnie pysznej odsłonie. Tym razem kucharz użył do tego… pieczarek.

Polacy kochają kotlety mielone. Jesteśmy niemal pewni, iż gdybyśmy zostali zmuszeni do jedzenia tylko i wyłącznie ich do końca życia, to znieślibyśmy to z dumnie podniesioną głową. Oczywiście pod warunkiem, iż dane by nam było co jakiś czas delikatnie je urozmaicać.

Sposób na przygotowanie doskonałych kotletów pokazał jakiś czas temu Jakub Kuroń, któremu z całą pewnością nikt nie odmówi kulinarnej kreatywności. Starte i dodane do masy mięsnej pieczarki okazują się idealnie pasującym do tego dania składnikiem. Dzięki nim kotlety nie tylko nabiorą ciekawego, grzybowego smaku, ale również oszałamiającej soczystości.

kotlety mielone z pieczarkami – Pyszności; foto: Canva

Gotowi na tę jazdę bez trzymanki pod przewodnictwem Jakuba Kuronia? Oto przepis!

Kotlety mielone z pieczarkami według Jakuba Kuronia

Składniki:

  • pół kilograma mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 200-300 g pieczarek
  • 1 czerstwa bułka
  • 2 łyżeczki musztardy stołowej
  • jajko
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • olej do smażenia
  • mąka pszenna do obtoczenia kotletów

Sposób przygotowania:

kotlety mielone z pieczarkami – Pyszności; foto: Adobe Stock

To danie warto zacząć właśnie od nietypowego składnika mielonych Kuronia: pieczarek. Oczyść je i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła i zeszklij cebulę, a następnie dodaj do niej starte pieczarki. Kiedy znaczna część wody z grzybów wyparuje, dopraw je solą i pieprzem. Po chwili zdejmij pieczarki z ognia i pozostaw do ostygnięcia.

Kiedy tak się stanie, połącz grzyby z mięsem mielonym w dużym naczyniu. Teraz dodaj do nich namoczoną w mleku bułkę, jajko, musztardę, sól i pieprz. Masę mięsną dokładnie wymieszaj. Nawilżonymi dłońmi uformuj kotlety i obtocz je w mące. Smaż po 2-3 minuty na stronę na rozgrzanym tłuszczu. Smacznego!

Zobacz też ten przepis na błyskawiczne ciasto z pudełka na jajka z jabłkami i orzechami. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Idź do oryginalnego materiału