Ziemniaki to niewątpliwie jeden z głównych składników kuchni polskiej, którym zajadamy się na wiele sposobów. Po ugotowaniu są świetnym dodatkiem do klasycznego obiadu, zarówno drugiego dania, jak i zup czy kremów. Robimy z nich placki, farsz do pierogów i kluski. Obieramy, kroimy i smażymy na głębokim oleju zyskując chrupiące frytki. Równie genialnie smakują z piekarnika, a przy tym są zdrowsze. Odpowiednio wypieczone i doprawione są niczym niebo w gębie.
REKLAMA
Zobacz wideo Czy jedzenie ziemniaków i pieczywa tuczy? Michał Wrzosek rozwiewa wątpliwości [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]
Czy trzeba gotować ziemniaki przed pieczeniem? Nie musisz
Ziemniaki z piekarnika to genialny, a przy tym prosty pomysł na sycącą przekąskę lub dodatek do jajek sadzonych bądź mięsa. Przepis jest naprawdę łatwy, a samo przygotowanie warzyw zajmuje dosłownie kilka chwil. Warto jednak pamiętać o kilku dodatkowych czynnościach, które sprawią, iż wyjdą wyjątkowo chrupiące na zewnątrz, za to miękkie w środku. Czego będziesz potrzebować?
1 kilogram ziemniaków,
oliwy z oliwek,
1 łyżki skrobi ziemniaczanej,
lodowatej wody (może być z kostkami lodu),
ulubionych przypraw, najlepiej czosnku granulowanego, słodkiej i ostrej papryki, oregano, tymianku, soli i pieprzu.
PORADA! Wiele osób decyduje się podgotować ziemniaki przed włożeniem ich do piekarnika. Nie jest to jednak konieczne, by wyszły pyszne i pełne smaku. Dlatego nie warto marnować czasu w tę czynność.
ziemniaki (zdj. ilustracyjne) pixabay/Wounds_and_Cracks
Jak zrobić ziemniaki w piekarniku? Przygotuj obłędne łódeczki
Pierwszym krokiem jest odpowiednie przygotowanie ziemniaków. jeżeli jesteś w posiadaniu świeżych jędrnych i z cienką skórką, warto ją zostawić. W takim wypadku dokładnie wyszoruj każdą sztukę, by została minimalna warstwa. Dzięki temu podczas pieczenia stanie się obłędnie chrupiąca. Natomiast przypadku nieco starszych, mocno zabrudzonych egzemplarzy lepiej nie ryzykuj i po prostu je obierz. Co dalej?
Ziemniaki pokrój w łódeczki, następnie przełóż do miski z lodowatą wodą i trzymaj je tam do 20 minut.
W osobnej miseczce przygotuj marynatę. Wlej do niej kilka łyżek oliwy oraz dodaj ulubione przyprawy wraz ze skrobią. Całość dokładnie wymieszaj.
Po 20 minutach dokładnie osusz każdą łódeczkę. Najlepiej użyj do tego ręczników papierowych lub czystej ściereczki. Ta niepozorna czynność sprawi, iż wyjdą jeszcze bardziej chrupiące. Nie pomijaj tego kroku zwłaszcza jeżeli wcześniej ziemniaki zostały obrane.
Piekarnik rozgrzej do 220 stopni.
Osuszone ziemniaki dokładnie polej marynatą lub je w niej wymieszaj. Powinna pokrywać warzywa w całości.
Blachę z piekarnika przykryj warstwą papieru do pieczenia, następnie wyłóż na nią ziemniaki. Ważne jest, aby w miarę możliwości się ze sobą nie stykały. Najlepiej ułóż je rzędami, dzięki czemu zdecydowanie lepiej się upieką.
Piecz około 40 minut.
Podawaj gorące z ketchupem lub ulubionym sosem. Genialnie komponują się z czosnkowym.
W jakiej formie najchętniej zjadasz ziemniaki? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.