Pasta benedyktyńska — składniki
Choć nazwa może przywoływać na myśl średniowieczny zakon, to przepis jest trochę nowszy. Stworzyła go amerykańska restauratorka Jennie Carter Benedict na początku XX wieku. Do przygotowania pasty benedyktyńskiej będziesz potrzebować:
- ½ pęczka koperku,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka soku z cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 150 g ogórków gruntowych,
- 250 g kremowego serka śmietankowego,
- szczypta pieprzu cayenne.
Koperek i czosnek są dodatkowymi składnikami, które nie pojawiły się w oryginalnym przepisie. Jednak dodanie ich do pasty benedyktyńskiej sprawi, iż smarowidło zyska nowy wymiar smaku.
Sprawdź również: To najzdrowszy sok świata. Jest w nim więcej witamin, niż w surowym owocu
Jak przygotować pastę benedyktyńską?
Ogórki umyj, osusz, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp szczyptą soli i zostaw, by puściły soki. Starte ogórki z sokiem przełóż do miski. Dodaj kremowy serek śmietankowy i wymieszaj. Cebulę zetrzyj na tarce, przełóż na sitko i doprowadź do puszczenia soku. Łyżeczkę soku z cebuli dodaj do serka i ogórków. Dorzuć posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i szczyptę pieprzu cayenne. Tak przygotowaną pastą benedyktyńską możesz od razu smarować kanapki. Smacznego!
Zobacz też:
Idealne ciasto na Dzień Matki. Lepsze niż napoleonka czy karpatka
Moja mama przygotowuje ogórki małosolne w ten sposób. Wychodzą obłędnie smaczne
Tak zrobisz najlepszą sałatkę z kalafiorem. choćby nie musisz go gotować