Gwiazda makowa. To świąteczny rarytas, który zachwyci gości. Świetnie smakuje i wygląda jeszcze lepiej

g.pl 1 dzień temu
Rolady makowe są kultowym świątecznym przysmakiem. Coraz częściej są one jednak zamieniane na gwieździsty wypiek drożdżowy. Wbrew pozorom przygotowanie tego efektywnego ciasta nie jest wcale takie trudne. Zobacz, co zrobić, żeby zaskoczyć gości w najbliższe święta.
Czym byłyby święta Bożego Narodzenia bez makowca na stole? Wiele osób nie wyobraża sobie ucztowania bez tego wypieku. Na przestrzeni lat sposób przyrządzania makowego deseru ulegał wielu zmianom. Nie brakuje jednak osób, które wiernie realizowane są przy jego tradycyjnej formie, bez dodatku np. jabłek. Wałek z ciasta drożdżowego wypełniony masą smakuje obłędnie w swojej prostocie. Niektórzy, chcąc udekorować stół w naturalny sposób, zamiast rolować wypiek, zawijają go tak, aby powstała gwiazda. W tym czasie ma ona szczególne znaczenie. o ile chcesz, znaleźć się w gronie tych gospodarzy, zobacz, w którą stronę odgiąć ciasto, żeby zachwycić swoich gości.


REKLAMA


Zobacz wideo Tak Majka Jeżowska spędzi święta. Wiemy, co w tym roku ugotuje [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]


Tradycyjny makowiec drożdżowy. W tej wersji prezentuje się dużo lepiej
Fenomen makowca polega nie tylko na jego wyjątkowym smaku, ale także prostocie przyrządzania tego wypieku. Średnio trzeba poświęcić ok. 1 godziny, żeby aromatyczny deser był gotowy (łącznie z pieczeniem). choćby gwieździsta forma nie wymaga poświęcenia większej ilości czasu. Świąteczny deser składa się z ciasta drożdżowego i masy makowej. Wiele osób lubi również polać go lukrem. Do przygotowania każdego z tych elementów potrzebujesz:


Ciasto drożdżowe - 4 szklanki mąki pszennej, 250 ml ciepłego mleka, 6 żółtek, 14 g suchych drożdży, 100 g masła, 100 g cukru, szczypta soli
Masa makowa - 250 g niebieskiego maku, 50 g rodzynek, 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy, 25 g orzechów włoskich, 2 łyżki miodu, 50 g cukru, 2 białka, łyżeczka masła
Lukier - 10 łyżek cukru pudru, 3 łyżki soku cytrynowego


Po skompletowaniu wszystkich składników możesz przejść do działania.


Gwiazda makowa - przepis. Przygotowanie tego wypieku to świetna forma relaksu
Na samym początku do dużej miski przesiej 4 szklanki mąki pszennej typu 500. Do tego dorzuć szczyptę soli, suche drożdże i cukier. Suche składniki wymieszaj, a następnie dodaj do nich żółtka, roztopione i ostudzone masło oraz szklankę lekko ciepłego mleka. Masę wyrabiaj w dłoniach, dopóki nie uzyskasz jednolitej konsystencji. o ile masz mikser z hakiem do ciasta drożdżowego, śmiało możesz go użyć. Po ok. 5 minutach ciasto powinno zrobić się klejące. Na tym etapie pozostaw je do wyrośnięcia na godzinę. Pamiętaj, żeby przykryć masę ściereczką lub folią. W celu przyśpieszenia tego procesu możesz włożyć miskę do piekarnika nagrzanego na 30 stopni Celsjusza. W międzyczasie przygotuj masę makową. Zmielony mak wystarczy przelać wrzątkiem i poczekać aż ostygnie. Następnie przy użyciu gazy odsącz drobne ziarenka z wody. Osuszony produkt wrzuć do garnka i wymieszaj go z pozostałymi składnikami: orzechami, rodzynkami, cukrem, masłem, skórką pomarańczy, miodem. Białka najpierw ubij na sztywno ze szczyptą soli, a dopiero później dodaj do pozostałych elementów masy. Następnie przejdź ponownie do ciasta.
Zobacz też: Kremowy sernik jak z luksusowej cukierni. Polewa z białej czekolady dodaje mu "tego czegoś"


Wyrośnięte ciasto wyłóż na czystą, oprószoną mąką stolnicę. Rozdziel produkt na dwie równe części i stwórz z nich kule. Jedną z nich rozwałkuj na placek o średnicy ok. 30 cm, a następnie przenieś go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na powierzchnię ciasta nałóż równomiernie masę makową, zostawiając 2 cm wolnego miejsca na brzegach. Przykryj ją drugą częścią rozwałkowanej drożdżowej kuli. Tak złożony wypiek możesz zacząć formować. Rozpocznij od wyznaczenia środka gwiazdy. W tym celu odbij szklankę w centrum ciasta. Pomijając to koło, natnij masę w czterech miejscach tak, żeby na makowcu zaznaczyć krzyż. Każdą z tych części podziel na kolejne cztery. W ten sposób powinieneś uzyskać 16 równych odcinków ciasta. Sąsiadujące ze sobą kawałki wywiń do środka dwa razy. Powtórz tę czynność na każdym elemencie. Tak przyrządzoną gwiazdę posmaruj rozmieszanym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Makowiec powinien się piec na środkowej półce przez 30-35 minut w trybie nagrzewania góra/dół. Po upieczeniu nie wyciągaj go od razu, uchyl drzwiczki i odczekaj 5 minut. Gdy ciasto wystygnie, możesz polać je lukrem, który przygotujesz łącząc sok z cytryny i cukier puder.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału