Gulasz z indyka w sosie własnym

ania-gotuje.pl 11 miesięcy temu

Poznaj prosty przepis na gulasz z indyka w sosie własnym. To świetny obiad jednogarnkowy, który zachwyci każdego swoim smakiem i aromatem. Jestem pewna, iż uda się każdemu.

Ostatnio robiłam na obiad gulasz z indyka z cukinią, który powstał z kawałka piersi. Zachwycił mnie swoim smakiem i kolorem. Tym razem zapraszam na bardzo prosty i szybki w zrobieniu gulasz z indyka w sosie własnym wykonany z udźca. Mój gulasz świetnie smakuje w chłodne, jesienne dni.

Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas wykonania: 30 minut.
Kaloryczność: 120 kcal w 100 g.

Gulasz z indyka – składniki

Podaję wagę warzyw przed obraniem. Moja szklanka ma 250 ml.

  • 1 kg udźca indyka bez kości i skóry
  • około 750 ml wody
  • 400 g marchewki
  • 150 g cebulki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • łyżka ulubionych przypraw (np lubczyk, bazylia, oregano, zioła prowansalskie)
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • dodatkowo tłuszcz do podsmażenia mięsa (smalec lub olej)

Sposób wykonania gulaszu z indyka

Do zrobienia gulaszu z indyka, potrzebować będziemy przede wszystkim: garnka z grubym dnem o pojemności minimum 3 litry oraz ostrego noża i deski do krojenia.

1 – przygotowuję mięso indyka

Z udźca indyka usuwam skórę i kość. Otrzymuję filet mięsa, który kroję w mniejsze kawałki. Możesz pokroić w paski lub kostkę.

W garnku z grubym dnem rozgrzewam tłuszcz i wrzucam kawałki mięsa. Obsmażam przez około 3 – 4 minuty na dość dużym ogniu z każdej strony, aż mięso się zarumieni. Dzięki temu zamykam pory i kawałki indyka pozostaną soczyste. Podsmażone kawałki indyka wyjmuję na talerz.

Wskazówka 1. Skóry i kości z udźca nie wyrzucam. Zamrażam lub od razu wykorzystuję do ugotowania wywaru na zupę.

2 – podsmażam cebulkę i czosnek

Cebulę i czosnek obieram z łupinek. Cebulkę kroję w kostkę, a czosnek drobno siekam.
Marchewkę obieram i kroję w kostkę lub pół talarki.

Na rozgrzany tłuszczu po podsmażaniu mięsa, wrzucam cebulkę i często mieszam. Podsmażam na średnim ogniu przez około 4 minuty, aż się zeszkli. Na pół minuty przed końcem szklenia cebulki, wrzucam także czosnek i wszystko ze sobą mieszam.

3 – gotuję gulasz

Do garnka z cebulką i czosnkiem wrzucam podsmażone wcześniej mięso. Dodaję także pokrojoną marchewkę. Wszystko zalewam wodą, która powinna zakryć mięso. Wrzucam ziele angielskie, listek laurowy. Dodaję również sól, pieprz, słodką paprykę oraz wsypuję łyżkę ulubionych przypraw.

Całość mieszam ze sobą i gotuję na średnim ogniu pod przykryciem, aż się zagotuje. Gdy zacznie się gotować, zdejmuję przykrywkę i zmniejszam ogień, aby tylko lekko bulgotało. Co jakiś czas mieszam i gotuję przez około 50 – 60 minut, aż mięsko i marchewką będą miękkie.

Wskazówka 2. Do sosu własnego możesz dodać także 2 – 3 łyżki śmietanki 30 lub 36%. Pamiętaj, iż śmietanę 12 lub 18% trzeba najpierw zahartować. W tym celu do salaterki wlewam kilka łyżek gorącego sosu i dodaję śmietanę. W tym momencie możesz też dodać 1 lub 2 łyżki mąki (pszennej lub ziemniaczanej), aby zagęścić sos. Wszystko mieszam, aby nie było grudek. Wlewam ciurkiem do garnka i cały czas mieszam.

Mój gulasz z udźca indyka w sosie własnym podałam tradycyjnie z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Świetnie smakuje także z kaszą, ryżem czy kluskami śląskimi.
Życzę smacznego.

Idź do oryginalnego materiału