Gotuję do obiadu zamiast ziemniaków czy ryżu. Syci na długo i pomaga zgubić boczki

top.pl 1 tydzień temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Superfoods, czyli żywność o wyjątkowo wysokiej wartości odżywczej na przestrzeni ostatnich lat zyskuje na jeszcze większym znaczeniu. Jednym z takich składników jest komosa ryżowa, która charakteryzuje się bogactwem białka, wszechstronnością zastosowania i łatwością przygotowania. Zalet ma jednak o wiele więcej. Dowiedz się więcej na temat quinoa i następnym razem ugotuj ją do obiadu zamiast ziemniaków.

Zbilansowana dieta powinna składać się ze zróżnicowanych produktów, które dostarczają organizmowi niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników. W dobie zdrowego odżywiania duże znaczenie mają więc produkty określane mianem „superfoods". Jednym z nich jest komosa ryżowa charakteryzująca się bogactwem wartości odżywczych. Sprawdzi się na co dzień jako dodatek do wielu dań, zarówno w diecie odchudzającej, sportowej, jak i bezglutenowej.

Quinoa — skład i adekwatności komosy ryżowej

Komosa ryżowa, znana również jako quinoa to roślina z rodziny komosowatych, pochodząca z Ameryki Południowej, gdzie uprawiana jest od ponad 5 tysięcy lat. Często traktowana jak zboże, określana choćby „matką zbóż”, w rzeczywistości nie jest jednak spokrewniona z tradycyjnymi zbożami. Dzisiaj uprawia się ją na całym świecie, gdyż ceniona jest w wielu kuchniach ze względu na wszechstronność zastosowania, a także wyjątkowe wartości odżywcze.

Jest to bowiem cenne źródło pełnowartościowego białka roślinnego, które charakteryzuje się obecnością niezbędnych aminokwasów, a także lizyny. Ponadto komosa ryżowa to bogactwo błonnika wspierającego pracę jelit, a także witamin i minerałów. Zawarte w komosie mikro- i makroelementy wspierają organizm na wielu płaszczyznach.

Ziarna komosy ryżowej są szczególnie doceniane przez wegetarianów jako doskonałe źródło pełnowartościowego białka, a także przez osoby ograniczające mięso. To również cenny produkt w kontekście diabetyków, a także osób z nietolerancją glutenu.

Zobacz także: Ciągle sięgasz po słodycze? Pij rano ten koktajl, a zapomnisz o problemie

Dlaczego warto jeść komosę ryżową? Sprzymierzeniec odchudzania i nie tylko

Komosa ryżowa występuje w postaci białej oraz czerwonej. Odmiany te różnią się nie tylko kolorem, ale także wartościami odżywczymi i smakiem. Obie wersje są cennym składnikiem zbilansowanej diety, który niesie ze sobą wiele dobrego. Przede wszystkim to cenny element diety bezglutenowej, który ponadto charakteryzuje się lekkostrawnością i łatwością przygotowania.

Ziarna komosy sprzyjają odchudzaniu, gdyż dzięki dużej zawartości błonnika stymulują pracę jelit. Z kolei tak pokaźna zawartość białka daje na długo uczucie sytości, przez co ogranicza chęć podjadania i przy tym wspiera regenerację mięśni. Dodatkowo stabilizuje poziom cukru we krwi, nie powodująć jego nagłych skoków.

Warto wspomnieć, iż komosa ryżowa jest też dobrym źródłem nie tylko białka, ale i licznych składników mineralnych. Te wspierają między innymi pracę serca i układu krążenia, regulują działanie układu pokarmowego, a także poprzez witaminy i minerały wspierają zdrowie skóry i włosów. Magnez, żelazo i witaminy z grupy krwi wpływają z kolei na lepszą koncentrację oraz pracę mózgu.

Zobacz też: Ta kawa smakuje i pobudza jak żadna inna. Sekretem odrobina tego składnika

Jak jeść komosę ryżową? Zdrowa alternatywa dla ziemniaków

Komosa ryżowa poprzez swoje adekwatności stanowi zdrowy element zbilansowanej diety, po który warto sięgać regularnie. Zwłaszcza iż jej przygotowanie nie należy do skomplikowanych i każdy sobie z nim poradzi. Wszechstronne zastosowanie z kolei sprawia, iż ziarna te można włączyć do codziennych posiłków na wiele sposobów.

Przede wszystkim to zdrowa i smaczna alternatywa dla ziemniaków czy też ryżu, którą można podawać jako dodatek do obiadu. Komosa ryżowa sprawdzi się również jako uzupełnienie do sałatek, a także zup. To również produkt, z którego można przygotować bezglutenowe ciasta, puddingi i liczne desery.

Zobacz też:

​Farsz wypływa z pierogów z owocami? Moja babcia ma na to niezawodny sposób

Do kapusty kiszonej wsyp dokładnie tyle soli. Będzie idealna w smaku

Tak robię dżem z brzoskwiń. Dzieci jedzą, aż im się uszy trzęsą

Idź do oryginalnego materiału