Każdy, kto dba o swój codzienny jadłospis, wie, iż podstawą żywienia powinny być zdrowe i świeże produkty, w tym warzywa. Kalafior to jedno z najzdrowszych warzyw. Znajdziemy w nim mnóstwo witamin, a wśród nich należy wymienić m.in. witaminę C, która wspiera pracę układu odpornościowego, witaminy z grupy B, które odpowiadają m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz witaminę E i witaminę K. W kalafiorze znajdują się ponadto minerały, jakie jak np. potas, magnez, wapń, cynk i żelazo. Jego regularne spożywanie niesie wiele korzyści dla zdrowia. Z uwagi na wysoką zawartość błonnika, wspiera on pracę układu trawiennego i zapobiega zaparciom. Co więcej, to warzywo niskokaloryczne i z niskim indeksem glikemicznym.
REKLAMA
Zobacz wideo Kalafior po chińsku - jaki on słodki!
Jak ugotować świeżego kalafiora? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy wiesz, jak gotować świeżego kalafiora, aby był pyszny i zachował wszystkie cenne składniki? Co ważne, do gotowania najlepiej wybrać warzywo o jednolitym białym kolorze główki. Dopuszczalne są lekkie kremowe zabarwienia, jednak o ile zaobserwujemy żółte lub ciemne plamy, to oznacza, iż kalafior nie jest pierwszej świeżości i lepiej sięgnąć po inną sztukę. Warto unikać także warzyw, które mają widoczne uszkodzenia, ponieważ mogą się bardzo gwałtownie zepsuć. o ile chodzi o liście, to powinny być one świeże i sprężyste. jeżeli są zwiotczałe bądź zżółknięte, to znaczy, iż warzywo nie jest świeże.
Gotowanie kalafiora świeżego można przeprowadzić zarówno w całości, jak i pokrojonego w tzw. różyczki (gotowanie kalafiora w całości jest nieco bardziej czasochłonne i potrzebujemy do tego dużego garnka, ponieważ woda musi przykryć warzywo w całości).
Przed gotowaniem usuwamy z kalafiora liście i dokładnie myjemy go pod bieżącą wodą. Wkładamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy przez mniej więcej 20 minut. Czas gotowania jest uzależniony od wielkości danej główki. Stopień ugotowania warzywa należy co jakiś czas kontrolować np. dzięki widelca. Kalafiora gotujemy al dente - wówczas warzywo zachowuje swój niepowtarzalny smak i adekwatną strukturę.
Ile gotować kalafior w różyczkach? To musisz zapamiętać
Ważne jest też to, ile gotować kalafior w różyczkach. To bardzo prosta i szybka czynność. Warzywo należy umyć i pokroić w części. Warto zadbać o to, aby poszczególne różyczki miały zbliżoną do siebie wielkość. Dzięki temu mamy gwarancję, iż będą się gotować równomiernie.
W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy łyżkę soli i wrzucamy do niej pokrojone warzywo. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Powinno to zająć nie więcej niż 10 minut, ale już po 5-7 minutach gotowania warto skontrolować miękkość kalafiora, ponieważ gotuje się on bardzo szybko. W przypadku gotowania kalafiora lepiej nie nastawiać timera, tylko samodzielnie sprawdzać stan miękkości warzywa.
Ile gotować mrożonego kalafiora w różyczkach? Dzięki mrożeniu mamy dostęp do kalafiora przez cały rok, zachowując przy tym większość cennych witamin i minerałów. o ile kupujemy mrożone warzywo, to należy kierować się instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Gotowanie kalafiora mrożonego zwykle trwa nie więcej niż 7 minut. Czas gotowania zależy od wielkości poszczególnych różyczek. Ważne jest, aby przed gotowaniem nie rozmrażać warzywa. Wrzucamy je bezpośrednio do wrzątku.
Zobacz też: Która śmietana ubije się na sztywno 30 czy 36%? Dlaczego domowa bita śmietana nie wychodzi?
Jak długo gotować kalafior na parze? Czas na zdrowy posiłek dla całej rodziny
Na koniec odpowiemy na pytanie, jak długo gotować kalafior na parze. Jak wspomnieliśmy już wcześniej, długość czasu potrzebnego do ugotowania warzywa, zależy w głównej mierze od jego wielkości. W przypadku parowaru, dużo zależy także od mocy konkretnego urządzenia.
Na parze możemy gotować warzywo zarówno w całości, jak i w kawałkach. Mrożony kalafior w różyczkach zwykle gotuje się nie dłużej, niż 10 minut. o ile chodzi o gotowanie na parze świeżego kalafiora, to ten pokrojony powinien być gotowy po 8-12 minutach. W przypadku kalafiora w całości, czas gotowania na parze będzie odpowiednio dłuższy i może wynieść choćby 20 minut. Warto pamiętać o dodaniu soli do gotującej się wody, zgodnie z proporcją 1 łyżka soli na 1 l wody.
Lubisz gotowanego kalafiora? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.