Goście zjadają te ciasteczka w hurtowych ilościach. Mam łatwy przepis

shareinfo.pl 1 miesiąc temu
fot. screen Youtube / Entertaining With Beth

Ciasteczka z morelami to wyśmienita przekąska po obiedzie lub poczęstunek dla gości – w sam raz na jeden kęs. Podstawą smakołyku jest ciasto drożdżowe, na którym ląduje słodki budyń, serek śmietankowy i świeże owoce. Ciasteczka pachną latem i kuszą wyglądem bardziej niż kolorowe łakocie ze sklepu. jeżeli przed chwilą twoi teściowie, znajomi czy krewni zapowiedzieli się z wizytą, przepis będzie jak znalazł. Trudno o smaczniejszy dodatek do kawy. Na punkcie domowych słodkości, goście oszaleją.

Przygotowanie ciasteczek z masą budyniową i morelami nie zajmuje wiele czasu. Użycie drożdży instant znacznie skraca całą pracę. Chrupiące ciasto, słodki krem i soczyste morele to kompozycja na medal. Morele możesz oczywiście zastąpić innymi sezonowymi owocami np. brzoskwiniami, malinami, borówkami czy jeżynami. Deser będzie prezentować się równie apetycznie.

Przepis na ciasteczka z masą budyniową, serkiem i morelami

Lista składników
Ciasto:
3 łyżki cukru,
450 g mąki,
10 g suchych drożdży,
2 łyżki śmietany 18%,
1 jajko + 1 jajko do posmarowania wierzchu,
1 łyżeczka cukru z wanilią,
150 g masła.

Nadzienie:
świeże morele,
450 ml mleka,
1 paczka budyniu śmietankowego,
200 g serka śmietankowego,
2 łyżeczki cukru,
1 łyżeczka cukru z wanilią.

Wykonanie:
W naczyniu wymieszaj śmietanę w temp. pokojowej z drożdżami instant. W kolejnej misce krótko ucieraj jajko z cukrem waniliowym i białym cukrem. Dołóż mąkę, chłodne masło i śmietanę z drożdżami, wyrabiaj aksamitne ciasto. Przez około 60 minut powinno odpoczywać w temp. pokojowej.

Ugotuj budyń zgodnie ze wskazówkami producenta umieszczonymi na paczce. Serek osłodź cukrem (białym i waniliowym) i na razie odstaw.

Ciasto przedziel na pół i rozwałkuj na prostokąt. Zacznij je ciąć na mniejsze kwadraty i na środku umieszczaj trochę masy budyniowej, małą porcję serka oraz morele.

Dwa przeciwstawne rogi złącz na środku i każdą sztukę umieszczaj na blaszce wyścielonej pergaminem. Wierzch posmaruj rozbełtanym jajkiem i piecz ciastka w temp. 180 st. (grzanie góra dół) przez 25 -30 minut. Wyjmij je i opcjonalnie udekoruj np. cukrem pudrem. Smacznego.

Idź do oryginalnego materiału