Halitzia – niedoceniany cypryjski ser

cypr24.eu 2 tygodni temu

Próbowaliście już cypryjskiego sera halitzia? Właśnie nadszedł czas na jego produkcję.

Lato dobiega końca – nadszedł sezon na przygotowanie lokalnego sera halitii z Tyllirii .

Ser, tak nazwany ze względu na podobieństwo do kamyków, które w cypryjskim dialekcie greckim nazywane są również „halitzia”, przygotowywany jest z mleka zbieranego przez pasterzy w miesiącach letnich.

Ser ten jest znany jako „helik” w języku tureckim.

Dzieje się tak, ponieważ owce dojone w celu produkcji sera pasą się na polach, na których niedawno zebrano pszenicę. Jak powiedziała we Anna Tselepou, lokalna ekspertka ds. dziedzictwa kulturowego, w wywiadzie dla Cyprus News Agency (CNA), jakość mleka produkowanego w takich warunkach jest „doskonała” .

Dodała, iż ​​inne cechy charakterystyczne tego sera to dziury w „kamyczkach” wewnątrz, kwaśny smak i fakt, iż ser można „przechowywać w lodówce przez długi czas”.

Zwyczaj wytwarzania halitii przekazywany jest z pokolenia na pokolenie i iż pewna kobieta z wioski Pigainia, znana jako „Pani Elpida”, wyrabia ten ser co roku od 70 lat.

Jada się go „w małych kawałkach w sałatce lub osobno z chlebem, po skropieniu oliwą z oliwek i oregano”.

„W ostatnich latach obserwujemy również próby stosowania go w innych kuchniach przez współczesnych szefów kuchni ” – dodała.

Komisja Europejska w zeszłym roku zatwierdziła wpisanie halitii do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).

Komisja Europejska opisała ser jako „miękki lub półtwardy biały ser pochodzący z Cypru, wytwarzany z poddanego obróbce cieplnej świeżego mleka koziego, podpuszczki i soli”.

Dojrzewa w solonej serwatce przez co najmniej 40 dni i ma miękką do półtwardej i dość kruszącą się konsystencję z charakterystycznymi dziurami o różnych rozmiarach i kształtach. Ser ma świeży smak, z cytrynowym i lekko słonym aromatem

Idź do oryginalnego materiału