Rolada makowa wybornie prezentuje się na świątecznym stole, ale dużo łatwiejszy w wykonaniu i tak samo smaczny jest makowiec na kruchym spodzie. Udaje się za każdym razem i trafia w gusta największych łakomczuchów. Robiąc ten przysmak, masz gwarancję, iż wszystko pójdzie po twojej myśli. Nie musisz martwić się o to, iż rolada po upieczeniu pęknie lub w środku zrobi się pusta przestrzeń. Z tą recepturą stworzysz niepowtarzalny 3-warstwowy wypiek w zwykłej blaszce. Kruchy spód, obłędna masa makowa i przepyszna kruszonka to przepis na udane święta.
Jak zrobić perfekcyjny spód do makowca?
Konieczne użyj zimnego masła i staraj się dość gwałtownie wyrabiać z wszystkich składników jednolite ciasto – kruche nie lubi żmudnego zagniatania w przeciwieństwie do ciasta drożdżowego.
Poniżej znajduje się także metoda przygotowania masy makowej. jeżeli jednak nie masz czasu lub chęci, by stworzyć ją od podstaw, sięgnij po gotową masę makową ze sklepu. Szukaj wyrobu dobrej jakości – ewentualnie poddaj ją minimalnej korekcie – osłodź miodem, uperfumuj aromatem np. migdałowym, dorzuć więcej orzechów i suszonych owoców.
Jak zrobić makowiec na kruchym cieście? Przepis krok po kroku
Składniki:
Kruchy spód i kruszonka:
» 250 g schłodzonego masła,
» 400 g mąki pszennej,
» odrobina soli,
» 125 g drobnego cukru.
Masa makowa:
» 200 g suchego mielonego maku,
» 3 jajka,
» 200 ml śmietanki kremówki,
» 180 ml wody,
» kilka kropli aromatu waniliowego,
» 50 g orzechów włoskich,
» 4 łyżki miodu,
» 50 g rodzynek,
» cukier puder do posypania.
Wykonanie:
Kruche ciasto
Zimne masło pokrój drobnej, połącz z cukrem, mąką i solą, gwałtownie wyrabiaj jednolitą masę i ulep z niej kulę. Podziel ją na pół: 1 część włóż do torebki foliowej, a potem do zamrażalnika. Resztę ciasta rozwałkuj, wylep nim dno formy i nakłuj widelcem. Piecz w temp. 180°C przez ok. 15 minut.
Masa makowa
Mielony mak ugotuj w wodzie z dodatkiem kremówki, ustawiając mieszankę na małym ogniu. Nie spuszczaj jej z oka i często mieszaj. Ziarenka maku muszą wciągnąć płyn i zagęścić się. Masę ostudź, a potem dodaj do niej aromat, bakalie i miód.
Spód po upieczeniu ostudź na blacie i znów zajmij się masą makową. Przyszykuj 2 osobne naczynia: do jednego wybij białka, a do drugiego żółtka – te przełóż do zimnego maku. Natomiast białka ubij na sztywno i lekko wymieszaj z masą makową. Wyłóż ją na chłodny blat ciasta. Zetrzyj na tarce zimne kruche ciasto na wierzch deseru. Makowiec piecz w 180°C przez 45 minut. Ostudź i udekoruj cukrem pudrem. Smacznego.
Sprawdź też: Ryba po grecku wreszcie nabrała smaku. Dodałam 1 suszony składnik