Dokładne sprawdzanie świeżości wyrobów mięsnych jest niezwykle kluczowe. To nie tylko kwestia smaku, ale przede wszystkim bezpieczeństwa. Nieświeże mięso może być bowiem powodem groźnych zatruć pokarmowych. Dlatego warto mieć świadomość, co tak naprawdę wkładamy do koszyka w sklepie i co ląduje na naszym talerzu.
REKLAMA
Zobacz wideo Zapomniane zimowe ciastka, które przebiją choćby pierniczki!
Co znajduje się w mięsie? Nie wszystko, czego byśmy sobie życzyli
jeżeli zależy ci na zdrowym i aromatycznym posiłku, koniecznie zwróć uwagę na kilka kluczowych szczegółów. Choć mięso często prezentuje się apetycznie, producenci niekiedy "ulepszają" je dodatkami. Od wody, przez soję, aż po tłuszcz i bułkę tartą. Jaki mają w tym cel? Wszystko po to, by zwiększyć objętość produktu. W rezultacie jako klienci płacimy za coś, czego nie widzimy gołym okiem, a jakość mięsa znacząco spada.
Jak sprawdzić, czy mięso mielone jest świeże? Kilka skutecznych sposobów na weryfikację
Takie sztuczki producentów nie tylko psują smak przygotowywanych potraw, ale także mogą mieć finalnie wpływ na nasz zdrowie. Dlatego czujne oko podczas zakupów to podstawa, która powinna wejść każdemu w nawyk. Oto kilka patentów rekomendowanych przez serwis health.clevelandclinic.org na przetestowanie, z jakim mięsem mamy do czynienia:
Kolor mięsa. Świeże, dobrej jakości mielone powinno mieć naturalnie czerwony odcień. Zbyt jasnoróżowy kolor może sugerować dolewanie wody lub obecność innych dodatków, natomiast nienaturalnie ciemna barwa bywa oznaką zbyt długiego przechowywania.
Konsystencja. Mięso powinno być zwarte i jędrne. Kleistość, mazistość lub wodnista struktura to wyraźny sygnał, iż produkt nie jest pierwszej świeżości.
Zawartość opakowania. Nadmiar płynu, piana lub rozwarstwienie masy mogą świadczyć o obecności dodatków lub niewłaściwym przechowywaniu.
Miejsce zakupu. Najlepiej wybierać mięso od sprawdzonych rzeźników i uważnie czytać etykiety w marketach.
Po czym poznać, iż mięso jest nieświeże? Trzy szybkie testy
Swoimi trzema prostymi testami na rozpoznanie świeżości mięsa podzielił się również na facebookowym profilu mięsny sklep Jatka Butchery. To szybkie metody, które możesz wykonać samodzielnie w sklepie i w domu. Nie potrzebujesz specjalistycznej wiedzy.
Test zapachowy. Powąchaj mięso. Delikatna, ledwie wyczuwalna woń? To znak, iż produkt jest świeży. - jeżeli mięso jest zepsute, to pachnie intensywnie, nieprzyjemnie, zgniło i zjełczale - wyjaśnili.
Test dotykowy. Sprawdź, czy mięso jest zwarte i lekko twarde. jeżeli po ściśnięciu delikatnie się rozpada, może trafić na patelnię. - Konsystencja lepka lub śliska, zarówno przed jak i po ugotowaniu, może wskazywać na obecność bakterii - wytłumaczyli. Co w takim przypadku? Nie ryzykuj i natychmiast je wyrzuć. Pamiętaj też, by po kontakcie z surowym mięsem dokładnie umyć ręce.
Test zabarwienia. Kolor również ma znaczenie. Wołowina powinna być czerwona. jeżeli ma brązowy odcień to powinien być dla nas sygnał ostrzegawczy. Wieprzowina w świeżej postaci ma równy, różowy kolor, z kolei ciemnoróżowy bywa oznaką psucia. Mięso drobiowe po zepsuciu przybiera charakterystyczną sinożółtą barwę.



![Szybkie czyszczenie piekarnika krok po kroku. Bez detergentów [PORADNIK]](https://warszawawpigulce.pl/wp-content/uploads/2024/04/Kuchnia.jpg)









