Genialne ciasto z wiśniami siostry Anastazji. Zrób od razu dwie blachy

g.pl 4 dni temu
Co zrobić z nadmiarem wiśni? jeżeli masz w domu za dużo owoców i nie chcesz ich zmarnować, to świetnym pomysłem będzie przygotowanie ciasta. Przepisów jest wiele, ale na początek warto wypróbować ten od siostry Anastazji. Jej wiśniowiec robi się gwałtownie i prosto.
Sezon na owoce letnie powoli dobiega końca, dlatego warto z nich korzystać, póki w sklepach i sadach przez cały czas mamy ich pod dostatkiem. Najwięcej pozostało wiśni, które skończą się dopiero na przełomie sierpnia i września. jeżeli nie wiesz, co dobrego z nich przygotować, to sprawdź przepis siostry Anastazji na pyszne ciasto. Jest niezwykle proste.


REKLAMA


Zobacz wideo Jak mrozić owoce? Jak usunąć plamę z truskawek? Jak pozbyć się pestek z czereśni? Rozwiązujemy letnie problemy


Co zrobić z dużą ilością wiśni? Przygotuj ciasto według przepisu siostry Anastazji
Siostra Anastazja Pustelnik to dla wielu amatorów gotowania prawdziwa inspiracja. Jest autorką setek przepisów, które od lat publikuje w swoich książkach kucharskich. Znajdziesz w nich różne pomysły zarówno na tradycyjne dania obiadowe, jak i smaczne przekąski czy desery. Jednym z ciekawszych i prostszych przepisów jest ten na ciasto wiśniowe. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku podstawowych składników, takich jak mąka, cukier czy jajka, a także świeżych, wydrylowanych wiśni. To doskonały pomysł na słodką, letnią przekąskę lub deser do kawy na wizytę gości.
Zobacz też: Dodaj do wody i podaj paprotce. Kwiat błyskawicznie się zazieleni i wypuści nowe liście


Ciasto z wiśniami siostry Anastazji. Przygotuj niezbędne składniki
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania ciasta, to:


500 gramów wiśni,
5 łyżek mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
5 łyżek cukru,
200 gramów cukru pudru,
8 jajek (5 całych oraz 3 dodatkowe białka),
opakowanie cukru waniliowego,
łyżeczka proszku do pieczenia.


Ciasto z wiśniami i bezą: przepis. Postępuj zgodnie z instrukcją


Na początek myjemy i osuszamy wiśnie, usuwamy z nich ogonki i dokładnie drylujemy.
Oddzielamy żółtka od białek. Z pięciu białek ubijamy sztywną pianę. Gdy będzie gotowa, dodajemy do niej cukier, żółtka, obie mąki i połowę owoców. Całość ostrożnie mieszamy łyżką.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy na nią białkową masę. Pieczemy przez około 40-45 minut w 170 stopniach Celsjusza.
Z pozostałych trzech białek ponownie ubijamy pianę, a gdy będzie sztywna, łączymy ją z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Po 20 minutach pieczenia pierwszej partii ciasta, sprawdzamy, czy już się zarumieniło i wyrosło. jeżeli tak, rozkładamy na nim drugą ubitą pianę, a na wierzchu układamy pozostałe wiśnie. Całość wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy przez kolejne 20 minut, aż do zarumienienia ciasta.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.


Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału